O serie de lentile cu straturi de acoperire pot permite oamenilor să vadă lumina ultravioletă suprapusă pe spectrul vizibil, extinzând gama simțurilor noastre fără a avea nevoie de dispozitive electronice.
Imagistica UV poate fi utilizată pentru diagnosticarea afecțiunilor de la nivelul pielii sau pentru detectarea defectelor din sistemele electrice. De asemenea, poate ajuta la identificarea obiectelor camuflate, motiv pentru care animalele, precum renii au evoluat pentru a dispune de această abilitate.
Dispozitivele existente pentru vizualizarea luminii în spectrul UV prezintă un dezavantaj major, acela de a obstrucționa spectrul vizibil de lumină percepută de ochiul uman, prin intermediul acestora fiind posibilă doar vederea UV și nimic mai mult.
Mikhail Kats și colegii săi, din cadrul Universității din Wisconsin, Madison, au creat un sistem experimental care permite luminii vizibile să pătrundă prin lentile, astfel încât să puteți vizualiza lumina normală, dar și spectrul UV.
Echipa de cercetare a acoperit o lentilă cu nanocristale, care au o lățime de aproximativ 10 nanometri. Aceste nanocristale se aprind în momentul în care sunt lovite de lumina UV, iar alte lentilele suplimentare focalizează razele luminii într-o imagine clară. Lumina UV este transformată în lumină verde vizibilă, care este suprapusă pe o vedere normală.
În prezent, mai multe lentile ale dispozitivului au dimensiuni mari, însă Kats speră că în urma efectuării a mai multor studii, dimensiunea aparatului să fie redusă până când acesta va deveni portabil. De asemenea, ar putea fi posibilă adăugarea vederii în infraroșu pentru a extinde spectrul vizibil în ambele direcții.
„Acest dispozitiv îți îmbunătățește gama de percepții, îți oferă posibilitatea de a vedea unele lucruri ascunse, simțindu-te cu un pas mai aproape de Geordi La Forge din Star Trek”, a declarat Kats.