Acasă Planeta Pământ BABUINII CARE TRĂIESC ÎN GRUPURI STRÂNSE PRODUC SUNETE SIMILARE

BABUINII CARE TRĂIESC ÎN GRUPURI STRÂNSE PRODUC SUNETE SIMILARE

257
0
(c) Steve Bloom Images/Alamy

Babuinii masculi care trăiesc în același grup produc sunete asemănătoare, spre deosebire de masculii din alte grupuri, sugerându-se faptul că interacțiunea socială poate fi cheia similitudinilor vocale în cazul primatelor.

Comunicarea primatelor este destul de sofisticată. Acestea produc o gamă largă de sunete pe care le pot adapta pentru a-i avertiza pe alții cu privire la diferite amenințări. Unele specii copiază sunetele produse de cei din jurul lor, la fel cum oamenii ridică involuntar tonul sau frecvența vocii pentru a se potrivi cu alții în conversație.

Julia Fischer și echipa sa din cadrul Centrului German pentru Primate din Göttingen au testat modul în care interacțiunea socială a babuinilor de Guineea (Papio papio) care trăiesc în Parcul Național Niokolo-Koba din Senegal ar putea produce asemănări vocale.

Babuinii trăiesc în adunări formate din mai multe grupuri. Fiecare grup este format dintr-un bărbat și mai multe femele. „Ei trăiesc în această societate tolerantă, în care bărbații se îngrijesc reciproc și există o concurență foarte mică. În timpul interacțiunilor, bărbații mormăiesc ca semn al prieteniei”, a declarat Fischer.

Fischer și echipa ei au înregistrat mai multe sunete de la 27 de masculi din două adunări și au analizat frecvența, lungimea și tonul fiecărui sunet pentru a determina asemănările.

Acești au descoperit faptul că mormăiturile erau mai asemănătoare în cadrul aceleiași adunări decât între adunări. De asemenea, a existat un număr mai mare de similitudini în cadrul fiecărei grup. „Acesta este, probabil, rezultatul expunerii la sunetele din grup.”, a declarat Fischer.

Aceasta a adăugat faptul că este posibil ca babuinii să reproducă sunetele pe care le aud, similar cu modul în care oamenii dezvoltă accente. Fischer sugerează că „accentul” poate fi important în ceea ce privește legăturile sociale ale babuinilor de Guineea, deoarece ar putea crea un nivel mai mare de încredere între membrii adunărilor.

Cercetarea ce are ca scop analiza comunicării primatelor non-umane care poate ajuta la înțelegerea evoluției limbajului. Fischer este de părere că această lucrare indică faptul că există mai multe moduri prin care se învață limbajul. „Puteți avea diferite forme de învățare vocală, precum cele văzute în cadrul babuinilor, dar acestea ar putea fi foarte diferite de modul în care noi învățăm cuvintele”, a adăugat ea.

Zanna Clay din cadrul Universității Durham din Marea Britanie a declarat că această cercetare arată că babuinii sunt mai flexibili decât se credea anterior. În ciuda faptului că aceștia nu comunică precum oamenii, prin intermediul acestui studiu „se indică potențialul descoperirii unei legături între învățarea vocală intenționată a oamenilor și cea a altor primate care fac parte din istoria noastră evolutivă comună”, a adăugat ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.