TehnoȘtiri

UN NOU MOD DE A DETECTA MATERIA NEAGRĂ

(c) BBC Science Focus Magazine

Cercetările recente sugerează faptul că astronomii au dezvoltat o nouă modalitate de a detecta materia neagră care înconjoară galaxiile. Aceștia spun ca metoda este de 10 ori mai eficienta decât tehnica anterioară.

Oamenii de știință estimează că 85% din masa Universului este invizibilă. Această materie întunecată nu se poate observa cu ochiul liber, deoarece interacțiunea sa cu lumina este diferită de cea a materiei prin care se formează stelele, planetele, dar și viața de pe Pământ.

Așadar, pentru a măsura ceea ce nu poate fi văzut, oamenii de știință analizează efectul materiei negre asupra gravitației. ,,Este precum ai privi un steag pentru a încerca să îți dai seama cat de tare bate vântul”, a spus Pol Gurri, doctorand la Universitatea de Tehnologie Swinburne. ,,Nu puteți vedea vântul, dar mișcarea steagului vă poate spune cat de tare bate.”

Publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, noua descoperire analizează un efect de lentilă, cu o curbare gravitațională slabă – o caracteristica a teoriei generale a relativității lui Einstein.

Edward Taylor, profesor asociat în cadrul Universității de Tehnologie Swinburne, a declarat ,,Materia neagră va denatura cu ușurință imaginea din spatele său. Efectul este asemănător cu citirea unui ziar printr-un pahar de vin”.

În timp ce lentilele gravitaționale slabe reprezintă cea mai bună modalitate de a mapa conținutul de materie neagră al Universului, echipa Swinburne a folosit recent telescopul ANU 2.3 m din Australia pentru a cartografia, cu ajutorul lentilelor gravitaționale, modul în care se rotesc galaxiile.

© Getty Images

„Deoarece știm cum ar trebui sa fie mișcarea stelelor și a gazului din interiorul galaxiilor, cunoaștem, aproximativ, modul în care ar trebui sa arate acea galaxie.”, a spus Gurri. „Măsurând cât de distorsionate sunt imaginile reale ale galaxiilor, atunci ne putem da seama de câtă materie neagră ar fi nevoie ca să explicăm ceea ce vedem.”

Noua cercetare arata cum viteza permite măsurarea mult mai precisă a efectului de lentilă decât este posibilă folosind doar forma. Cercetătorii speră că noul lor mod de a vedea materia neagră va ajuta la formarea unei idei mai clare asupra rolului pe care îl joaca în formarea galaxiilor.

„Am arătat că putem aduce o contribuție reală la aceste eforturi globale cu ajutorul unui telescop relativ mic, construit în anul 1900, doar gândindu-ne la problemă dintr-o altă perspectivă.”, a spus dr. Taylor.

Ce este materia neagră?

Peste 80% din materia Universului reprezintă materie neagră, dar, în ciuda numelui său, nu poate fi alcătuită doar din stele moarte, praf și gaz. Această materie trebuie să fie formată din ceva mai exotic decât particulele atomice standard, pentru a ne asigura că Big Bang-ul a produs un univers similar cu cel pe care îl vedem.

Astfel de constrângeri i-au obligat pe teoreticieni să se focuseze pe anumite aspecte pentru a descrie materia neagră. Principalii pretendenți includ așa-numitele particule masive care interacționează slab („WIMP’s”) și gravitinos, a căror existență este prezisă de teoriile care vizează unificarea tuturor forțelor și particulelor fundamentale ale naturii și a acțiunilor, fiind amintite în teoriile privind modul în care fucționează, împreună, nucleele atomice. În curând, experimentele aflate în desfășurare la Large Hadron Collider ar putea dezvălui adevărul.