Un strat subțire de gel, care imită blana de cămilă, ar putea ajuta la izolarea obiectelor, menținându-le răcite zile întregi, fără a fi nevoie de electricitate.
Cercetătorii au investigat mult timp hidrogelurile care pot absorbi apa și apoi o pot elibera prin evaporare, pentru a produce un efect de răcire pasivă fără energie electrică. Însă provocarea principală a fost reprezentată de dezvoltarea unor modalități prin care acest efect să dureze mai mult timp.
Jeffrey Grossman și colegii săi, din cadrul Institutului de Tehnologie Massachusetts, s-au inspirat din blana cămilelor, prin combinarea hidrogelului cu un strat subțire de alt gel, aerogel, care este un material izolator ușor și poros.
„Stratul dublu de izolare a procesului de evaporare imită blana cămilelor. Stratul de hidrogel este asemănător glandei sudoripare a cămilei, permițând apei să se evapore și să ofere un efect de răcire, în timp ce stratul de aerogel are același rol ca cel al blănii cămilei, oferind o izolație crucială pentru a menține o temperatură mai scăzută față de cea din mediul înconjurător. De asemenea, stratul de hidrogel permite eliberarea apei prin acesta”, a declarat Grossman.
„Realizăm evaporarea și izolarea în același timp, prelungind semnificativ perioada de răcire”, a adăugat Grossman. Grosimea totală a stratului dublu de gel este de aproximativ 10 milimetri.
Cercetătorii au testat stratul dublu de gel în cadrul unei camere, a cărei temperatură și umiditate era controlată din laborator. Aceștia au reușit să răcească un obiect la 7 °C sub temperatura mediului înconjurător, menținându-l la o temperatură scăzută mai mult timp, comparativ cu un singur strat de hidrogel.
Echipa de cercetători a constatat faptul că, în comparație cu un singur strat de hidrogel, adăugarea stratului de aerogel a condus la un timp de răcire de cinci ori mai lung. „Acest lucru se evidențiază prin răcirea cu o durată de 250 de ore, aproximativ 10 zile”, a declarat Grossman.
„Dezvoltăm materiale mai eficiente, pentru a deschide calea spre adoptarea mai largă a acestei tehnologii”, a adăugat Grossman. Acesta susține faptul că stratul dublu de gel ar putea avea aplicații în menținerea la temperaturi scăzute a alimentelor sau a consumabilelor medicale, dar și pentru a scădea temperatura clădirilor, pentru a reduce consumul de energie.