Acasă Inginerie medicală TESTUL CARE AR PUTEA PREZICE RECIDIVAREA CANCERULUI DE SÂN

TESTUL CARE AR PUTEA PREZICE RECIDIVAREA CANCERULUI DE SÂN

119
0

Cercetătorii susțin faptul că un test ieftin, care măsoară răspunsul unui pacient cu cancer de sân la terapia hormonală, pe termen scurt, ar putea ajuta la prezicerea probabilității de revenire a bolii.

Cercetătorii au declarat faptul că testul va costa în jur de 60 de lire sterline, ceea ce reprezintă mai puțin de o douăzecime din costul testelor genomice disponibile în prezent.

În cadrul acestui test se urmăresc modificări ale ratei de creștere a celulelor canceroase, în urma tratamentului cu inhibitori de aromatază (medicamente care opresc producția de estrogen).

Cercetătorii au declarat faptul că utilizarea testului ar putea contribui la sporirea nivelului de încredere al femeilor în cazul tratamentului standard, identificând în același timp persoanele cu risc crescut de recidivă.

„Acest studiu este cel mai mare de acest gen din lume și a implicat aproximativ 4.500 de pacienți, din cadrul a 130 de unități ale Serviciului Național de Sănătate(NHS) din Marea Britanie”, a declarat Ian Smith, profesor onorific de medicină a tratării cancerului din cadrul Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra.

„Am demonstrat faptul că, în cazul pacienților cu cancer mamar precoce, două săptămâni de terapie endocrină simplă, folosind tablete cu inhibitori de aromatază înainte de operație permite determinarea alegerii celui mai potrivit tratament medical după operație, pentru fiecare pacient în parte.”

„Acest lucru ne ajută să identificăm în mod special pacienții care ar putea evita chimioterapia. Testul este mult mai ieftin și mai ușor decât testele genomice actuale și suntem de părere că acesta ar trebui să devină parte a tratamentului standard pentru cancerul mamar precoce.”

O echipă de cercetători, din cadrul Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra și Royal Marsden NHS Foundation Trust au studiat cazurile femeilor cu cancer mamar în stadiu incipient, în care celulele canceroase se dezvoltă fie ca răspuns la hormonii estrogeni, fie la progesteron, sau la ambii .

Două treimi din cei 4.480 de pacienți au primit unul dintre inhibitorii cu aromatază, letrozol sau anastrozol, timp de două săptămâni, înainte și după intervenția chirurgicală. În cazul restului de paciente, inițial a fost realizată intervenția chirurgicală, după au primit inhibitori cu aromatază.

Tuturor pacienților li s-a recomandat să continue tratamentul hormonal, timp de cel puțin cinci ani, ceea ce ajută la reducerea riscului de revenire a cancerului mamar.

Cercetătorii au utilizat testul ratei de creștere a cancerului, care are ca scop identificarea proteinei Ki67 în probele tumorale, pentru a vedea dacă tratamentul hormonal pre-chirurgical a avut vreun efect. Testul a permis echipei să afle care pacienți prezintă un risc mai mic sau mai mare de recidivare a bolii.

„Din păcate, cancerul mamar poate recidiva în cazul unor persoane de sex feminin. Prin intermediul acestei noi modalități de a ajuta la prezicerea recidivării cancerului, medicii vor putea monitoriza acești pacienți mai atent. Descoperirea oricărui semn de revenire a cancerului cât mai devreme este crucială, pentru creșterea șanselor de supraviețuire”, a declarat profesorul Arnie Purushotham, Consilier Clinic Senior din cadrul Centrului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.

De asemenea, această cercetare ar putea avea implicații în ceea ce privește modul în care medicii decid să trateze cancerul mamar în stadiu incipient, limitând șansele de recidivare a acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.