Acasă Gadget-uri DISPOZITIVUL CARE POATE PRODUCE APĂ CHIAR ȘI ÎN DEȘERT

DISPOZITIVUL CARE POATE PRODUCE APĂ CHIAR ȘI ÎN DEȘERT

5968
0
(c) John Lund/Getty Images

Un dispozitiv care poate extrage apa din aerul aproape uscat, utilizând doar lumina solară, ar putea oferi o sursă durabilă de apă potabilă în regiunile îndepărtate, cu acces limitat la energie electrică.

„În zonele în care deficitul de apă reprezintă o problemă majoră, este important să se ia în considerare diferite tehnologii de furnizare a apei potabile, în special, deoarece schimbările climatice vor intensifica multe probleme legate de deficitul de apă”, a declarat Alina LaPotin, din cadrul Institutului Tehnologic din Massachusetts.

Dispozitivul, dezvoltat de către LaPotin și colegii săi, conține în interiorul acestuia un material adsorbant, denumit zeolit, care colectează vaporii de apă din aer, pe durata nopții. În timpul zilei, căldura emisă de soare este colectată de către un panou solar „absorbant”, care conduce la eliberarea apei din material, astfel încât să fie potabilă.

Deoarece zeolitul este un material foarte poros și prezintă o suprafață internă mare, poate adsorbi cantitățile mici de apă din componența aerului aproape uscat, a menționat LaPotin. Modelarea pe baza testelor inițiale efectuate de către dispozitiv, susține faptul că acesta ar putea produce apă potabilă chiar și în cazul aerului care prezintă umiditate relativă de până la 20%, nivel observat în cazul deșerturilor. Dispozitivele existente de recoltare a apei atmosferice, precum sistemele de recoltare a precipitaților produse de ceață rouă, funcționează doar în cazul unor nivele de umiditate relativă, de cel puțin 50%.

De asemenea, recoltarea precipitațiilor de ceață prezintă dezavantajul de a fi limitată, din punct de vedere geografic, în zonele cu ceață, iar sistemele de rouă trebuie să consume multă energie pentru a alimenta sistemele de refrigerare care răcesc aerul sub punctul său de rouă, spune ea.

„Spre deosebire de tehnologiile de desalinizare, recoltarea apei atmosferice reprezintă o strategie mult mai practică dacă nu există apă în stare lichidă”, a declarat LaPotin. De asemenea, această tehnologie este potrivită și în cazul zonelor fără infrastructură centralizată de producere a apei, a adăugat aceasta.

„Suntem interesați să dezvoltăm sisteme compacte de recoltare a apei atmosferice, care să se concentreze mai mult pe portabilitate și constrângerile de greutate”, a menționat LaPotin. Dispozitivul, în formă de cutie este realizat din metal acrilic, aluminiu și cupru și cântărește, în prezent, aproximativ 7 kg.

În timpul testelor efectuate, a reușit să producă în fiecare zi, 0,77 litri de apă, pentru fiecare metru pătrat al panoului solar absorbant. LaPotin susține faptul că echipa sa investighează noi modalități de creștere a cantității de apă adsorbită de către materialul din interiorul dispozitivului, pentru a spori eficiența acestuia.

„Sunt în curs de dezvoltare noi materiale, care prezintă o absorbție mult mai mare. Încorporarea acestor materiale în dispozitivul nostru, ar demonstra o performanță și mai benefică”, a adăugat aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.