Un dispozitiv care stimulează urechile și limba ar putea ajuta la reducerea severității tinitusului, o tulburare de auz în care oamenii percep zgomote fantomă.
Dispozitivul, dezvoltat de către compania irlandeză Neuromod Devices Limited, este prevăzut cu o pereche de căști, care redau o secvență de tonuri și zgomot alb în urechile utilizatorului, precum și o mică piesă bucală, ce oferă simultan stimularea electrică a limbii.
„Avem nevoie de mai multe opțiuni de tratament în cazul acestei tulburări de auz, care pot fi utilizate convenabil la domiciliu și cu efect de lungă durată”, a menționat Hubert Lim, din cadrul companiei Neuromod Devices Limited.
Aproximativ 13% dintre persoanele din Marea Britanie trăiesc cu acestă tulburare persistentă de auz, iar aproximativ 30% din populație va experimenta acest lucru, la un moment dat în viața lor. Tratamentele, precum terapia cognitiv-comportamentală și consilierea, sunt adesea utilizate pentru a ajuta oamenii să gestioneze această tulburare, însă nu există niciun remediu.
Lim și colegii săi au testat dispozitivul lor în cadrul unui studiu, care a inclus 326 de persoane diagnosticate cu tinitus. Pe parcursul a 12 săptămâni, trei grupuri de participanți au fost rugați să utilizeze dispozitivul de două ori pe zi, timp de 30 de minute, având modele diferite de stimulare.
Cercetătorii au descoperit faptul că tratamentul, efectuat prin intermediul acestui dispozitiv, a redus semnificativ severitatea simptomelor acestei tulburări, pentru un procent de participanți cuprins între 75 – 89%, îmbunătățirile persistând până la un an după stimulare.
„Dacă faci cortexul auditiv mai sensibil la stimulii acustici, atunci acesta va deveni distras și mai puțin sensibil sau conștient de această tulburare. Considerăm că acesta este modul în care funcționează tratamentul”, a declarat Lim.
„Această cercetare aduce o contribuție uriașă asupra literaturii de specialitate a tinitusului, nu doar din cauza beneficiilor raportate de către pacienții participanți la studiu, ci și datorită faptului că acesta este primul dispozitiv testat care a demonstrat vreodată un efect pozitiv. Prin urmare, acest dispozitiv deschide calea noilor cercetări, prin intermediul acestui mod de tratament”, a declarat John Phillips din cadrul Spitalului Universitar Norfolk și Norwich, din Marea Britanie.
Lim susține faptul că un al doilea proces de testare al dispozitivului, se află în desfășurare și este important să separăm efectele obținute prin intermediul dispozitivului, de către efectele care ar fi putut fi observate oricum. „Știm că există un efect placebo puternic, în momentul în care se evaluează intervențiile privind această tulburare de auz”, a declarat Phillips.