Acasă Inginerie medicală UN NOU APARAT AUDITIV AR PUTEA AJUTA MILIOANE DE OAMENI

UN NOU APARAT AUDITIV AR PUTEA AJUTA MILIOANE DE OAMENI

1257
0

Dispozitivul cu un preț de achiziție scăzut, proiectat de către o echipă de cercetători din cadrul Institului de Tehnologie din Georgia, atârnă de gâtul utilizatorului și este inclus într-o carcasă imprimată 3D.

Un nou aparat auditiv, care costă mai puțin de 1 £, a fost dezvoltat de către cercetătorii din cadrul Institutului de Tehnologie din Georgia. Dispozitivul ar putea ajuta milioane de persoane în vârstă, din întreaga lume, pentru care tratamentul actual este inaccesibil sau prea scump.

Aproximativ 11 milioane de persoane din Marea Britanie trăiesc cu pierderea auzului, dintre care 8 milioane au o vârsta de cel puțin 60 de ani. Un aparat auditiv este capabil să îi ajute pe cei care nu și-au pierdut în totalitate auzul, însă le este greu să audă sunete specifice, precum soneriile, apelurile telefonice sau să distingă vocile persoanelor într-o conversație.

Acest lucru se datorează faptului că un aparat auditiv poate fi reglat pentru a stimula sunetele la anumite frecvențe, în funcție de tipul de pierdere a auzului pe care îl are o persoană. Adulții mai în vârstă tind să-și piardă capacitatea de a auzi sunete la frecvențe ridicate.

Primul autor al lucrării, Soham Sinha, utilizează pe termen lung tehnologia aparatului auditiv.

„M-am născut fără auz și nu am primit aparate auditive până când am ajuns la liceu”, a declarat Sinha, care a lucrat la acest proiect ca student și în prezent, este student doctorand în cadrul Universității Stanford.

„Acest proiect a reprezentat pentru mine o oportunitate de a învăța modul în care aș putea ajuta alte persoane, care se află în aceeași situație ca și mine, dar care nu dispun de resursele necesare pentru a obține aparate auditive.”

În loc să fie poziționat în spatele urechii, noul dispozitiv al echipei de cercetători, atârnă de gâtul utilizatorului. Acesta utilizează un microfon pentru a prelua sunetul, care este apoi transmis către un amplificator pentru o claritate a sunetului cât mai ridicată.

„Am utilizat filtre pentru a obține sunetul dorit, de exemplu, pentru a amplifica selectiv sunetele de peste 1000 Hz”, a menționat M. Saad Bhamla, profesor asistent în inginerie chimică și unul dintre autorii studiului. „Acest lucru a fost realizat pentru a se potrivi cu profilul acustic tipic pierderii auzului legat de vârstă, care prezintă nivelul pierderii auzului la frecvențe mai mari de peste 1000 Hz.”

Aparatul auditiv este inclus într-o carcasă imprimată 3D. În total, cercetătorii susțin faptul că dispozitivul lor costă 98 de cenți.

„Am arătat faptul că este posibil să construim un aparat auditiv, la prețuri mai mici decât o ceașcă de cafea. Acesta este un prim pas, o tehnologie de platformă, arătând totodată că un cost redus nu trebuie să însemne o calitate scăzută”, a menționat Bhamla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.