Acasă Inginerie medicală VASELE DE SÂNGE ARTIFICIALE AR PUTEA ÎNLOCUI ARTERELE DETERIORATE

VASELE DE SÂNGE ARTIFICIALE AR PUTEA ÎNLOCUI ARTERELE DETERIORATE

309
0
(c) Xingyu Jiang et al

Vasele de sânge electronice, realizate dintr-o combinație de materiale metalice și plastice, ar putea fi utilizate pentru a înlocui arterele deteriorate de bolile cardiovasculare.

Xingyu Jiang și colegii săi, din cadrul Universității de Știință și Tehnologie de Sud, din Shenzhen, China, au creat vase de sânge artificiale, prin imprimarea 3D a unui strat de cerneală din metal lichid, conținând galiu și indiu, pe o membrană polimerică flexibilă, biodegradabilă. Metalul lichid are rol de electrod.

Apoi au introdus polimerul într-un cilindru, pentru a crea un vas de sânge artificial, cu o dimensiune de aproximativ 2 milimetri lățime.

Echipa a testat vasul de sânge artificial în cadrul unui laborator special. Trimiterea impulsurilor electrice către electrod a stimulat celulele endoteliale vii, care acoperă interiorul vaselor de sânge, pentru ca acestea să prolifereze în interiorul dispozitivului. Cercetătorii susțin faptul că vasele de sânge artificiale, care încurajează acest proces de proliferare a celulelor, sunt mai puțin susceptibile de a conduce la formarea cheagurilor de sânge.

De asemenea, vasul artificial ar putea fi mai permeabil, prin aplicarea unui câmp electric asupra acestuia, un proces cunoscut sub denumirea de electroporare, permițând livrarea medicamentelor către celulele vecine. Cercetătorii au reușit să utilizeze electroporarea, pentru a furniza o proteină fluorescentă verde către celulele vaselor de sânge din jurul vasului artificial.

Pentru a testa eficiența vaselor de sânge electronice în interiorul corpului uman, acestea au fost implantate în cadrul a șase iepuri din Noua Zeelandă, înlocuind cele două artere carotide, care furnizează sânge către creier și față.

Echipa de cercetători a monitorizat vasele artificiale, pe parcursul a trei luni, și a constatat faptul că acestea au permis un flux sanguin suficient către creier și față. Vasele artificiale nu au produs un răspuns inflamator din partea organismului.

Utilizând angiografia, o tehnică cu raze X care vizualizează fluxul de sânge din interiorul vaselor sangvine, echipa de cercetători a constatat faptul că vasele artificiale funcționau similar arterelor carotide naturale, fără niciun semn că acestea ar avea un diametru mai mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.