Acasă Spațiu și Astronomie SPACEX: ECHIPA „CREW DRAGON” REVINE PE PĂMÂNT

SPACEX: ECHIPA „CREW DRAGON” REVINE PE PĂMÂNT

154
0

Astronauții NASA, Robert Behnken și Douglas Hurley, sunt din nou pe Pământ după prima aterizare din ultimii 45 de ani.

Perechea a aterizat în ocean, în largul coastei Florida, duminică, 02.08.2020, în jurul orei 21:48 GMT+3, după o călătorie de 19 ore de la Stația Spațială Internațională.

Echipajul misiunii de control a declarat imediat după aterizare: „În numele echipelor SpaceX și NASA, bine ați venit înapoi pe Planeta Pământ. Mulțumim pentru zborul SpaceX”.

Behnken și Hurley au făcut istorie pe data de 30 mai 2020, atunci când au devenit primii oameni care s-au lansat pe orbita Pământului, cu o navă spațială comercială, construită de SpaceX.

Misiunea lor, numită Demo-2, a marcat și prima dată când NASA a lansat astronauți de pe pământul american, în ultimii nouă ani.

Echipajul „Crew Dragon” a aterizat în apa din Pensacola, vestul Floridei.

Ultima dată când astronauții au făcut o aterizare în ocean a fost în iulie 1975, în timpul misiunii Apollo. De atunci, au aterizat întotdeauna doar pe pământ.

Naveta spațială NASA, „Space Shuttle”, care a fost retrasă în 2011, a aterizat pe piste, ca un avion comercial, celelalte vehicule moderne cu echipaj, inclusiv Rusia Soyuz și China Shenzhou, fiind proiectate pentru a ateriza pe teren.

Astronauții Bob Behnken și Doug Hurley © SpaceX

Aterizarea în apă a dat startul unei noi ere pentru NASA, care are acum cel puțin o navă spațială comercială, pregătită să lanseze astronauții în spațiu, de pe pământ american.

Acesta a fost ultimul pas al misiunii, concepute pentru a testa sistemul de zboruri spațiale umane SpaceX, inclusiv operațiunile de lansare, andocare, aterizare și recuperare.

Echipajul „Crew Dragon” s-a confruntat cu temperaturi de aproximativ 1.900°C, atunci când au intrat în atmosfera Pământului.

Deși stația spațială orbitează la aproximativ 418 de kilometri deasupra Pământului, a durat aproape o zi până când capsula a aterizat.

„Crew Dragon” a efectuat o serie de manevre pentru a coborî în orbită și pentru a se apropia de locul de aterizare, urmând ca, mai apoi, să deschidă parașutele pentru a-și încetini viteza de la 17.500 mile pe oră, la aproximativ 15 mile pe oră, înainte de a face contact cu apa.

Capsula SpaceX aterizând în Golful Mexic © NASA TV / AP

Reintrarea în atmosferă a provocat o întrerupere temporară a comunicațiilor, din cauza aerului cald care înconjura capsula.

Inginerii navei spațiale, recuperatorii și profesioniștii medicali de pe nava marină de recuperare SpaceX, numită „Go Navigator”, i-au ajutat pe astronauți să iasă din capsulă, în timp ce echipajul începea să se adapteze gravitației.

Mai multe bărci private din apropierea zonei de aterizare, au încercat să se apropie de nava spațială, creând o situație potențial periculoasă, întrucât „Crew Dragon” conținea substanțe chimice periculoase, cum ar fi hidrazină și tetroxid de azot.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a declarat că prezența acestor bărci private a fost neașteptată, iar, pe viitor, vor lua măsuri mai ample în această privința.

Reîntoarcerea marchează sfârșitul misiunii demonstrative, de zbor spațial uman, SpaceX.

Primul zbor operațional al companiei aerospațiale este așteptat să aibă loc în septembrie, unde o a doua navă spațială „Crew Dragon” va transporta patru astronauți până la stația spațială.

Capsula, care i-a transportat pe astronauți Hurley și Behnken în spațiu, va fi renovată și lansată în cea de-a doua misiune operațională a echipajului SpaceX, care va avea loc la începutul anului 2021.

O altă companie aerospațială, Boeing, dezvoltă, de asemenea, nave spațiale pentru a transporta astronauții către stația spațială, în cadrul programului comercial al echipajului NASA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.