Acasă Spațiu și Astronomie PRIMELE STELE ALE UNIVERSULUI SUNT ELEMENTELE CARE AU DAT NAȘTERE SOARELUI NOSTRU

PRIMELE STELE ALE UNIVERSULUI SUNT ELEMENTELE CARE AU DAT NAȘTERE SOARELUI NOSTRU

157
0
NASA/JPL-Caltech/GSFC

Este ușor să consideri soarele drept un lucru banal, formându-se în urma exploziei primelor stele ale Universului, fiind la jumătatea perioadei sale de viață, de 9 miliarde de ani.

Nu ar trebui să privești soarele, niciodată, direct. Acesta este un fel de eufemism, care provoacă deteriorarea vederii.

Desigur, este posibil ca unii dintre noi să-l fi privit oricum. Poate că ai fost conștient și nu te-ai uitat niciodată la el sau ai folosit ochelari speciali dacă ai fost vreodată martor la o eclipsă solară.

Probabil nu ați observat niciodată că soarele poate părea diferit. Cu siguranță, norii, ceața sau chiar luna pot intra în calea sa, dar, în general, tocmai acest cerc galben, extrem de strălucitor pe cer, este esențial, neplăcut sau dorit. Comparativ cu alte măsurători, acesta pare atemporal.

Dar, soarele are particularități aparte, față de ce avem noi parte în viața de zi cu zi. Este ușor de uitat că, la fel ca multe dintre punctele pe care le vedem pe cer noaptea, este doar o așa-numită stea principală, asta însemnând că se schimbă în permanență.

Soarele nu a existat din totdeauna. De fapt, nu este o stea din prima generație. Dacă ar fi fost, nu am fi fost aici pe Pământ. Primele stele, numite stele de generația a III-a, au fost realizate în totalitate din hidrogen primordial și heliu, produsele secundare ale Big Bang-ului. Aceste stele s-au format atunci când grupurile de gaz s-au prăbușit sub propria atracție gravitațională, ceea ce a dus la aprinderea fuziunii nucleare.

Fuziunea ce are loc în interiorul stelelor este sursa principală a universului de elemente mult mai masive decât hidrogenul și mai ușoare decât fierul. Procesul se schimbă cu timpul. La începutul vieții sale, o stea are mult hidrogen. Până la sfârșit, va fi mai puțin, deoarece unii atomi se vor contopi cu heliu, dar și alte elemente, precum oxigenul și carbonul. O chestiune tipică a comunității astronomice este că tot ce este mai greu decât hidrogenul sau heliul este numit „metal”.

La sfârșitul vieții, stelele generației a III-a fie au suferit explozii de supernovă, fie le-au explodat încet straturile exterioare. Ambele scenarii au lăsat în urmă mult hidrogen, heliu și unele gaze bogate în metale. În cazul supernovelor, elementele mai grele decât fierul ar fi putut fuziona în timpul exploziei.

„Sunt forme de viață bazate pe carbon, acesta necesită elemente grele care nu existau în epoca primelor stele”.

Resturile evaporate, amestecate cu hidrogen și gaz de heliu, au repetat în cele din urmă procesul de prăbușire gravitațională și pe cel de aprindere nucleară, devenind stele de generația a II-a. Acestea au o compoziție diferită față de strămoșii lor, deoarece metalele erau disponibile în compoziția acestora.

Din îmbinarea generației a III-a și a generației a II-a rămân stelele precum Soarele. Aceste etape generaționale sunt vitale pentru existența noastră. Acele metale sunt cele care alcătuiesc planetele care orbitează Soarele, inclusiv Terra. Sunt forme de viață bazate pe carbon, necesitând elemente grele care nu existau în epoca generației a III-a.

Soarele nostru, la fel ca urmașii săi, are o viață finită. Calculele noastre și datarea elementelor de pe Pământ sugerează că acesta are aproximativ 4,5 miliarde de ani, ceea ce însemnă că se află la jumătatea vieții sale. Pe zi ce trece, Soarele are mai puțin hidrogen și mai mult heliu.

De asemenea, are un câmp magnetic exterior al cărui comportament și efecte asupra Pământului rămân oarecum imprevizibile. Cercetătorii din cadrul Centrul Științific Spațial al Universității din New Hampshire lucrează în domeniul heliofizicii, încercând să descopere dinamica exactă a magnetosferei și a altor părți ale Soarelui care se află într-un flux continuu. Această lucrare, cunoscută uneori sub denumirea de vreme spațială, indică dinamicitatea și evoluția Soarelui nostru.

Poate arăta la fel pentru tine din parc, dar soarele se schimbă în fiecare zi, în moduri care se remarcă prin intermediul misiunilor precum Parker Solar Probe din cadrul NASA. În aproximativ 4,5 miliarde de ani, când începe tranziția sa într-o nebuloasă planetară, soarele va arăta diferit conform oricărui studiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.