TehnoȘtiri

INIMA ROBOTICĂ FUNCȚIONEAZĂ CA UN ADEVĂRAT ORGAN

Scanări CT ale inimii biohibride

Oamenii de știință au dezvoltat „inima” bionică care simulează bătăile inimii corpului uman.

Inginerii din cadrul Institutului de Tehnologie Massachusetts (MIT) spun că, așa-numitul dispozitiv hibrid biorobotic ce le aparține, ar putea fi utilizat pentru testarea valvelor artificiale și a altor dispozitive cardiace, cum ar fi stimulatoarele cardiace și defibrilatoarele, fără a fi nevoie de teste pe animale.

Dr. Ellen Roche, profesor asistent de inginerie mecanică în cadrul MIT și unul dintre autorii studiului, a declarat faptul că: „Testarea regulamentară a dispozitivelor cardiace necesită multe cercetări în ceea ce privește rezistența acestora la oboseală, dar și testarea pe animale. Noul dispozitiv ar putea reprezenta, într-un mod realist, ceea ce se întâmplă într-o inimă reală, pentru a reduce testele pe animale sau pentru a obține, mai repede, design-ul dispozitivelor cardiace”.

De asemenea, Echipa consideră că, descoperirile lor, publicate în revista Science Robotics, ar putea fi folosite, într-o bună zi, în studiul dezvoltării inimilor artificiale în cazul oamenilor.

Dr. Chris Nguyen, din cadrul Centrului de Cercetări Cardiovasculare al Spitalului General din Massachusetts și unul dintre autorii studiului, a declarat: „Prin intermediul ingineriei tisulare, am putea vedea inima biorobotică hibridă, funcționând ca o inimă artificială. Aceasta reprezintă o soluție necesară, având în vedere epidemia de insuficiență cardiacă globală, în contextul în care milioane de oameni sunt trecuți pe liste interminabile de așteptare, pentru transplantul de inimă”.

Echipa a dezvoltat un ,,miocard robotizat”, reprezentând țesutul exterior muscular al inimii, și l-au înfășurat în jurul inimii unui porc, arătând precum un „înveliș cu bule”. Cercetătorii au folosit un adeziv de silicon pe care l-au numit TissueSil.

Mușchii artificiali ai miocardului robot au putut imita modelul fibrelor musculare naturale ale inimii, acționând împreună, pentru a supune inima la încercări de compresiune și încovoiere rotativă, similar cu modul în care o inimă adevărată bate și pompează sângele în corpul uman.

Dr. Roche a adăugat: „Dispozitivul este o adevărată inimă biologică, al cărei țesut muscular dur a fost înlocuit cu o matrice robotizată moale, de mușchi artificiali, asemănătoare cu învelișul cu bule”.

Mușchiul cardiac este înlocuit cu o „matrice robotică moale”. Mușchiul de înlocuire este legat de țesutul cardiac interior, creând o inimă biohibridă

Echipa spune că poate controla ritmul cardiac, contractilitatea și volumul accidentului vascular cerebral al inimii lor bionice, pentru a simula o inimă bolnavă. Cercetătorii cred că acest tip de modelare poate fi folosit pentru a-i ajuta să testeze dispozitive cardiace, cum ar fi valvele cardiace protetice, stimulatoare cardiace și defibrilatoare.

Dr. Nyugen a spus: „Imaginați-vă că am putea scana inima unui pacient înainte de implantarea dispozitivului cardiac, acest lucru însemnând că medicii ar putea ajusta dispozitivul pentru a funcționa optim, cu mult înainte de realizarea operației”.