Acasă Inginerie medicală LANTERNA LED CARE ÎȚI ÎMBUNĂTĂȚEȘTE VEDEREA

LANTERNA LED CARE ÎȚI ÎMBUNĂTĂȚEȘTE VEDEREA

517
0
Lanterna LED emite lumină roșie profundă, cu o lungime de undă de 670 nanometri © Colegiul Universitar din Londra

Participanții unui studiu au ținut lanterna în fața ochilor timp de trei minute pe zi, pe parcursul a două săptămâni, îmbunătățindu-și capacitatea de a detecta culorile și de a vedea la lumină scăzută.

Oamenii de știință au declarat faptul că un led mic, care emite lumină profundă roșie și costă doar 12 lire, ar putea ajuta la menținerea și îmbunătățirea vederii.

Un studiu realizat de Colegiul Universitar din Londra, care a implicat un grup de 24 de persoane, a arătat faptul că holbarea la o lumină cu lungimea de undă lungă, timp de trei minute în fiecare zi, poate „îmbunătăți semnificativ vederea”, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani.

Oamenii de știință consideră că descoperirea ar putea deschide o cale către noi terapii oculare accesibile, care pot fi făcute de pacienți acasă.

Celulele din retină încep să se deterioreze în jurul vârstei de 40 de ani. Potrivit cercetătorilor, ritmul acestei îmbătrâniri este cauzat parțial de o scădere a mitocondriilor, al căror rol este de a produce energie și de a stimula funcțiile celulelor.

Autorul principal al studiului, profesorul Glen Jeffery, de la Institutul de Oftalmologie ULC, a menționat următoarele: „pe parcurs ce îmbătrânești, sistemul vizual se degradează semnificativ, în special după vârsta de 40 de ani”.

„Sensibilitatea retinei și perceperea culorilor sunt treptat slăbite, iar în contextul unei populații în vârstă, aceasta reprezintă o problemă foarte importantă.”

„Pentru a încerca reducerea sau inversarea acestui declin, am căutat să repornim celulele de îmbătrânire ale retinei cu scurte rafale de lumină, cu lungime de undă lungă.”

Cercetătorii au recrutat 24 de persoane, cu vârste cuprinse între 28-72 de ani, care nu aveau nicio boală oculară, pentru a participa în cadrul acestui studiu.

Participanții au primit lanterne cu LED-uri speciale și au fost rugați să se holbeze la un fascicul de lumină cu lungimea de undă de 670 nm, roșu profund, timp de trei minute pe zi, pentru o perioadă de două săptămâni.

Participanții studiului au fost retestați pentru perceperea culorilor, la fel și pentru vederea la lumină slabă.

Abilitatea de a percepe culorile s-a îmbunătățit cu 20% la unele persoane, cu vârste apropiate de 40 de ani și peste. De asemenea, abilitatea de a vedea în condiții de lumină slabă s-a îmbunătățit, dar nu la fel de mult. Efectele nu au fost observate în cazul persoanelor sub 40 de ani.

Profesorul Jeffery a declarat următoarele: „studiul nostru arată faptul că este posibil să îmbunătățim semnificativ vederea care se deteriorează, în cazul indivizilor în vârstă, folosind expuneri scurte la lungimi de undă ușoare, care reîncarcă sistemul energetic scăzut din celulele retinei, la fel ca în cazul încărcării unei baterii”.

„Tehnologia este simplă și foarte sigură, folosind o lumină roșie profundă, cu o lungime de undă specifică, care este absorbită de mitocondriile din retină, furnizând energie pentru funcția celulară.”

„Dispozitivele noastre costă aproximativ 12 lire, astfel încât tehnologia este extrem de accesibilă pentru publicul larg.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.