Comunicarea sub apă a fost întotdeauna o problemă. Transmisiile radio nu se pot trimite foarte departe înainte de a fi absorbite complet de apă.
Wi-Fi-ul subacvatic este exact ceea ce au dezvoltat cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie King of Abdullah (KAUST) din Thuwal, Arabia Saudită. Sistemul, pe care îl numesc Aqua-Fi, folosește o combinație de lasere și componente off-the-raft pentru a crea o conexiune bidirecțională wireless pentru dispozitivele subacvatice.
Aqua-Fi provine din lucrările pe care cercetătorii KAUST le-au făcut în anul 2017, folosind un laser albastru pentru a transmite un fișier de 1,2 GB sub apă. Dar nu a fost suficient de interesant, potrivit lui Basem Shihada, profesor de informatică la KAUST și unul dintre cercetătorii proiectului Aqua-Fi. „Cui îi pasă să trimită doar un dosar? Să realizăm ceva mai grandios”, a menționat acesta.
Această gândire a determinat echipa să înceapă să analizeze comunicațiile bidirecționale, având ca scop final construirea un sistem, care poate transfera videoclipuri de înaltă rezoluție.
Echipa a utilizat LED-uri în loc de lasere în primul lor design, însă au descoperit faptul că LED-urile nu sunt suficient de puternice pentru rate mari de date. Cu LED-uri, grinzile erau limitate la distanțe de aproximativ 7 metri și rate de date de aproximativ 100 kilobiți pe secundă. Când au început să utilizeze lasere albastre și verzi, au obținut 2,11 megabiți pe secundă, pe o distanță de peste 20 de metri.
Shihada a declarat faptul că, în prezent, sistemul este limitat de capacitățile Raspberry-Pi-ului. Echipa a ars circuitul personalizat responsabil pentru convertirea semnalelor optice și wireless, în momentul în care aceștia au utilizat un laser mai puternic.
Chiar și cu limitările Raspberry-Piului, cercetătorii KAUST au putut utiliza sistemul Aqua-Fi pentru apeluri pe Skype, precum și pentru transferul fișierelor.
S-ar putea să vă întrebați, în acest moment, de ce are nevoie cineva de internet sub apă? În primul rând, este foarte mare nevoie de conservare sub apă pentru monitorizarea la distanță a vieții pe mare și a recifurilor de corali, spre exemplu. Videoclipurile de înaltă rezoluție colectate și transmise de camerele marine wireless pot fi foarte utile pentru cei interesați.
Acest dipozitiv este util și pentru dezvoltarea tehnologiei. Companii precum Microsoft analizează posibilitatea de a plasa centre de date subacvatice. Plasarea centrelor de date pe fundul oceanului conduce la reducerea costurilor, atât la răcirea echipamentelor, cât și în ceea ce privește consumul energiei. Mai mult decât atât, energia cinetică a undelor poate fi căptată și transformată în energie electrică. Și dacă există centre de date sub apă, va trebui să existe și internet.