Acasă Inginerie medicală REMODELAREA SPLINEI

REMODELAREA SPLINEI

767
0
Putem supraviețui fără splină, dar persoanele care au nevoie de un transplant de ficat se pot confrunta cu o așteptare îndelungată (c) Lei Dong, Universitatea Nanjing

În cazul șoarecilor, remodelarea splinei îi ajută pe aceștia să supraviețuiască anumitor leziuni hepatice. Dacă această abordare funcționează și în cazul oamenilor, ar putea reprezenta o alternativă, în ceea ce privește transplanturile de ficat.

De multe ori, persoanele care au nevoie de un transplant de ficat, trebuie să aștepte o perioadă lungă de timp, pentru ca un posibil donator să fie compatibil. Oamenii de știință au încercat să realizeze un ficat artificial în laborator, însă au descoperit faptul că, acest organ este imposibil de realizat, deoarece este mult prea dificil să recreeze rețelele complicate ale vaselor de sânge.

Lei Dong de la Universitatea Nanjing din China și colegii săi s-au întrebat dacă, în schimb, ar putea transforma un organ neestențial, precum splina, dar care beneficiază de o bogată rețea sanguină, într-un ficat nou funcțional.

Pentru a face acest lucru posibil, cercetătorii au injectat în splina șoarecilor vii o anumită substanță biologică, care face ca splina acestora să fie mai mare, mai rigidă și mai capabilă să susțină creșterea țesutului nou. În continuare, au transplantat celule hepatice în splinele remodelate, pentru a analiza integrarea acestora cu vasele de sânge existente, dar și posibilitatea dezvoltării lor în țesuturi hepatice.

În următoarele opt săptămâni, integrarea celulelor hepatice s-a realizat cu succes, splinele analizate dezvoltându-se în organe asemănătoare ficatului, care prezentau canale biliare și alte structuri hepatice. Organele transformate au putut, de asemenea, să îndeplinească funcții esențiale ale ficatului.

Splina de șoarece, transformată într-un ficat (stânga) și splină normală (dreapta)
(c) Lei Dong/Nanjing University

Ulterior, echipa lui Dong a îndepărtat 90% din ficatul șoarecilor, pentru a analiza dacă noul lor ficat, obținut prin remodelarea splinei, ar putea prelua controlul întregului organism. Toți șoarecii care dețineau acest nou ficat au supraviețuit, în timp ce alți șoareci au murit, în termen de două zile de la îndepărtarea țesutului hepatic. „Rezultatele noastre sugerează faptul că am reușit să transformăm cu succes splina, într-un organ care preia toate funcțiile ficatului”, au declarat cercetătorii.

Ar putea funcționa și în cazul oamenilor?

În cazul oamenilor, nefiind un organ esențial, splina poate fi îndepărtată din motive medicale. Dong și colegii săi sugerează faptul că prin remodelare, splina oamenilor ar putea să preia funcțiile ficatului, ceea ce i-ar putea ajuta pe aceștia să depășească bolile hepatice, fără a provoca alte complicații.

Totuși, ficatul obținut prin remodelarea splinei, nu a putut îndeplini toate funcțiile ficatului real, deoarece acesta este conectat într-un mod diferit la circulația sângelui din organismului. De exemplu, una dintre funcțiile importante ale ficatului este detoxifierea sângelui, care provine din vena portă, splina neavând acces direct la această venă, a declarat Geoff McCaughan de la Universitatea din Sydney, Australia.

„O altă problemă este reprezentată de faptul că, persoanele cu boli hepatice grave prezintă adesea și deteriorări ale splinei, ceea ce poate face dificilă transformarea acesteia într-un nou ficat funcțional. Va fi nevoie de mai mult timp pentru a vedea, dacă o astfel de abordare funcționează și în cazul oamenilor”, a menționat Eric Lagasse de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania.

Tot acesta a declarant și faptul că, în cazul în care această abordare nu este posibilă, o soluție ar putea fi creșterea unor organe asemănătoare ficatului în ganglioni limfatici, organe bine adaptate pentru dezvoltarea creșterii țesutului nou și mai puțin predispuse la leziuni decât splina.

Lagasse alături de colegii săi au arătat deja că organele asemănătoare ficatului pot fi dezvoltate în ganglionii limfatici, în cazul șoarecilor cu boli hepatice grave. Aceștia speră să studieze cât mai curând această abordare și în cazul oamenilor. „Ideea de a transforma un organ într-un altul poate că nu este, tocmai, una atât de nebunească”, a declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.