Acasă Energie UN NOU DISPOZITIV POATE PRODUCE ENEGIE ELECTRICĂ FOLOSIND UMBRE

UN NOU DISPOZITIV POATE PRODUCE ENEGIE ELECTRICĂ FOLOSIND UMBRE

1273
0
Generatoarele de energie cu efect de umbră, precum cel ilustrat aici, ar putea fi folosite într-o zi pentru a produce energie din diferența dintre punctele luminoase și zonele umbroase. Cu cât este mai mare contrastul între lumină și întuneric, cu atât mai multă energie oferă astfel de generatoare. (c) ROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY

Acesta transformă contrastul dintre lumină și umbră, obținând un curent suficient pentru a pune în funcțiune un gadget mic.

Prin intermediul contrastului de lumină dintre zonele iluminate și cele umbrite, un nou dispozitiv poate crea un curent electric suficient pentru a alimenta aparate electronice de mici dimensiuni. „Putem produce energie electrică în orice loc de pe Pământ, nu doar în spații deschise”, a declarat Swee Ching Tan, cercetător în domeniul materialelor la Universitatea Națională din Singapore.

Tan împreună cu echipa sa au creat acest dispozitiv, numit generator de energie cu efect de umbră, prin plasarea unui strat foarte subțire de aur pe unul de siliciu, material tipic pentru celulele solare. Ca într-o celulă solară, lumina care strălucește asupra stratului de siliciu energizează toți electronii acestuia. Prin intermediul stratului de aur, generatorul de energie cu efect de umbră produce curent electric atunci când o parte a dispozitivului se află în umbră.

În jurnalul „Energy & Environmental Science”, echipa lui Tan a declarat faptul că electronii excitați se deplasează din stratul de siliciu în stratul de aur. Având o parte a dispozitivului umbrită, tensiunea metalului iluminat crește în raport cu zona întunecată, iar electronii din fluxul generatorului se deplasează de la o tensiune înaltă la una joasă. Deplasarea acestora printr-un circuit extern creează un curent electric, care poate alimenta un dispozitiv de mici dimensiuni.

Prin intermediul a opt generatoare, echipa a pus în funcțiune un ceas electronic, în condiții de lumină scăzută. Totodată, dispozitivele pot fi utilizate și ca senzori. Când umbra unei mașini, controlată de la distanță, a intrat în contact cu un astfel de generator, a fost creată suficientă energie electrică pentru a aprinde un bec.

Generatorul furnizează mai multă energie, pe măsură ce contrastul dintre zonele iluminate și cele umbrite este mai mare. În acest sens, echipa lucrează pentru a îmbunătăți performanța dispozitivului utilizând strategiile de colectare a luminii din cazul celulelor solare. Creșterea capacității de absorbție a luminii de către aceste generatoare le-ar permite cercetătorilor să exploateze mai bine umbrele.

Într-o zi, aceste generatoare ar putea produce energie electrică chiar și în zonele umbrite situate în spatele panourilor solare, între zgârie-nori sau chiar în interior. „O mulțime de oameni cred că umbrele sunt inutile, însă orice poate fi util, chiar și umbra”, a declarat Tan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.