Acasă Planeta Pământ INCENDIILE DIN AUSTRALIA: UN SCURT REZUMAT

INCENDIILE DIN AUSTRALIA: UN SCURT REZUMAT

1812
0
(c) BBC News

Australia se luptă cu una dintre cele mai severe perioade de până acum. Acestea sunt alimentate de temperaturi record și luni de secetă aprigă, ce stârnesc incendii periculoase.

Începând cu luna septembrie 2019, cel puțin 25 de persoane au murit și mii au rămas fără adăpost.

Iată un scurt rezumat al întâmplărilor:

Unde sunt incendiile?

Fiecare stat și teritoriu din Australia a cunoscut incendii în această vară, dar cele mai devastatoare ard de-a lungul întinderilor de pe coasta de est și cea de sud, locul unde se află cea mai mare parte a populației. Aceasta include zonele din jurul orașelor Sydney și Adelaide.

Cât de mari sunt incendiile din Australia?

Peste 6,3 milioane de hectare (63.000 de km pătrați) au ars până acum.

Pentru a oferi o altă perspectivă, aproximativ 800.000 de hectare au luat foc în 2018, în California.

Cum au început incendiile din Australia?

În Australia au avut loc întotdeauna focuri în zone sălbatice de pământ unde sunt dificil de controlat și uneori se răspândesc rapid, fenomen cunoscut sub numele de sezon de incendiu. Anul acesta a fost mult mai grav.

Incendiile sunt de obicei cauzate de lovituri de trăsnet sau, accidental, de o scânteie, dar unele incendii sunt începute în mod deliberat.


Sydney a fost acoperită de fum dens cauzat de focurile de tufis din afara orașului. (c) Getty Images

Sunt incendiile din Australia cauzate de schimbările climatice?

În acest an, un fenomen meteorologic natural, cunoscut sub numele de Oceanul Indian Dipol, a adus un val de căldură fierbinte și uscată, în toată țara.

Datele științifice ilustrează că nivelurile în creștere de CO2 încălzesc planeta. Așadar, Australia a avut parte de o vreme mai caldă în ultimele decenii și este de așteptat să continue acest lucru.

Anul acesta, Australia a stabilit un nou record de temperatură: au fost înregistrate 41,9 ℃ în data de 18 decembrie; dar și un record pentru cea mai lungă perioadă de secetă.

Oamenii de știință au avertizat de mult timp că această climă mai caldă și mai uscată va contribui la producerea incendiilor din ce în ce mai frecvente și mai intense. Condițiile meteo extreme și temperaturile mai ridicate cresc riscul de incendii și le permit să se răspândească mai repede.

Cum luptă oamenii contra focului?

Pompierii utilizează apa și alte soluții ignifuge pentru stingerea focului cu ajutorul avioanelor și a elicopterelor, dar sunt folosite și echipamente de sol.

Însă, combaterea acestor tipuri de incendii este extrem de dificilă și, de cele mai multe ori, autoritățile trebuie să se concentreze doar pe oprirea răspândirii, iar mai puțin pe stingerea focului.

Răspândirea poate fi, de exemplu, limitată prin săparea unor șanțuri pentru a opri avansarea flăcărilor. Prioritatea este salvarea de vieți.

Cine luptă contra incendiilor?

Pompierii profesioniști sunt primii în lupta cu flăcările, dar alături de ei sunt mii de voluntari. Trei dintre ei au murit.

De asemenea, există ajutoare venite și din străinătate: SUA, Canada și Noua Zeelandă au trimis pompieri în ajutor.

Poliția, armata și marina australiană sunt implicate în eforturi de salvare și evacuare.

Câte animale au murit în incendii?

În timp ce oamenii pot fugi de incendii și sunt evacuați, dacă este cazul, flăcările devastează fauna din zonele afectate.

Un studiu a estimat că jumătate de miliard de animale au murit doar în New South Wales.

Însă, incendiile nu omoară doar animalele în mod direct, ci distrug și habitatul, lăsând supraviețuitorii vulnerabili, chiar și după ce incendiile au dispărut. Deci, adevărata scară a pierderilor nu este încă una clară. Experții au estimat pierderi de peste 100.000 de vaci și oi, ceea ce este devastator pentru fermieri.

Ce face guvernul?

Fiecare stat își desfășoară propria operațiune de urgență, dar premierul Scott Morrison a promis o finanțare mai bună pentru pompieri, plătirea voluntarilor, dar și o sumă suplimentară de două miliarde de dolari australieni (1,4 miliarde de dolari) pentru recuperare.

Guvernul național a fost supus unor critici puternice din partea opozanților săi care spun că nu s-au luat suficiente măsuri împotriva schimbărilor climatice.

Țara este unul dintre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din lume, dar, prin acorduri internaționale, s-a angajat să atingă obiective de reducere a emisiilor acestea.

Domnul Morrison a apărat în mod repetat poziția guvernului său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.