Facebook este adesea acuzat că intră în capul utilizatorilor săi. Facebook a cumpărat o companie care îi va permite literalmente să-ți acceseze creierul, dar numai astfel poți controla dispozitivele de la distanță. Facebook a cumpărat o companie care îi va permite literalmente să-ți acceseze creierul, dar numai astfel poți controla dispozitivele de la distanță.
Startup-ul pe care l-a achiziționat este c, o companie veche de patru ani, care folosește un mix de învățare automată și neuroștiință pentru a permite oamenilor să manipuleze interfețele computerului, pur și simplu, prin puterea minții.
„Captează intenția dumneavoastră, astfel încât să puteți împărtăși o fotografie cu un prieten folosind, o mișcare imperceptibilă sau doar, intenționând”, spune vicepresedintele Facebook al AR/VR, Andrew Bosworth, într-o declarație dată despre noua jucărie a companiei. CTRL-Labs are potențialul de a fi o interfață transformatoare pentru dispozitivele cu realitate virtuală și cu realitate augmentată – gândiți-vă la tehnologie ca la un terminal frontal pentru Oculus. S-ar putea să fie și modul în care scriem și glisăm pe telefoanele noastre în viitor.
CTRL-Labs se numără printre mai multe companii care încearcă să conecteze creierul la o mașină și este considerată a fi una pragmatică. A fost co-fondată de Thomas Reardon, care a creat proiectul, care mai târziu a devenit Internet Explorer, primul browser web al Microsoft. Ulterior el a renunțat la tehnologie pentru a obține un doctorat în neuroștiință. Co-fondatorul său este neuro-cercetătorul Patrick Kaifosh.
În loc să-ți „găurească” capul, CTRL-Labs folosește o bandă aplicată pe încheietura mâinii pentru a detecta semnalele pe care creierul le transmite mâinii tale. Banda, care arată ca un ceas mare, atractiv, transmite semnalele către un telefon sau computer. Acest lucru vă permite să controlați o mașină doar gândindu-vă că doriți să vă mișcați mâna într-un anumit fel. „Când am vizitat compania în 2017, m-am jucat cu creierul meu un joc cu asteroizi și am urmărit un angajat CTRL-Labs apăsând tastele, răsucindu-și degetele”.
Deci CTRL-Labs ar putea servi drept interfață pentru realitățile alternative ale Oculus. De asemenea, poate fi un partener pentru expedițiile neuroștiințifice mai exotice ale Facebook. Aceasta folosește tehnologia pentru a-ți citi mintea atunci când te gândești la ceea ce vrei să tastezi. Această activitate a început de pe vremea diviziei de cercetare Building 8 a Facebook, condusă de fosta șefă ARPA, Regina Dugan, înainte de a părăsi brusc Facebook în 2017.
Din perspectivă strategică, achiziția este benefică pentru ambele companii. CTRL-Labs, care a obținut până acum 67 de milioane de dolari în finanțarea de risc, primește resurse pentru a accelera dezvoltarea. Compania nu a lansat încă un produs; a invitat dezvoltatorii să se alăture listei de așteptare pentru o versiune timpurie.
Divizia AR/VR de la Facebook, lansată odată cu achiziția Oculus, în 2014, a suferit câțiva ani grei, dar, recent, a fost reinventată și dusă la un alt nivel de Bosworth, un om loial al CEO-ului Facebook-ului, Mark Zuckerberg, cunoscut sub numele de „Boz”. Domeniul său cuprinde acum toate tehnologiile hardware, inclusiv noul Oculus Quest și ecranele inteligente Portal, recent relansate.
Dar perspectivele pe termen lung ale diviziei sunt în așteptare, la 1.000 de mile nord de Menlo Park, în birourile din Seattle ale Laboratorului de Realitate Facebook. Omul de știință al laboratorului, Michael Abrash, fost șef al Microsoft și Valve, a angajat o echipă de oameni de știință pentru a împinge frontierele realității augmentate și virtuale și pentru a îndeplini visul lui Zuckerberg. Poate într-o bună zi tehnologia CTRL-Labs ne va ajuta să manipulăm imaginile pe care le vedem în ochelarii cu realitate mixtă.
Orice achiziție pe care Facebook o face în aceste zile va fi controlată. Facebook a fost acuzat că a eliminat potențialii concurenți prin achiziții, inclusiv pe Instagram și WhatsApp. CTRL-Labs nu pare să urmeze acest tipar, dar este probabil să solicite o revizuire a politicii, cu șansa ca Facebook să aibă „ceva sub mânecă”. Chiar dacă este doar o simplă bandă aplicată încheieturi care acceptă semnale ale creierului.
„Mi-aș dori ca dispozitivele noastre, indiferent dacă sunt vândute de noi sau de parteneri, să ajungă la un milion de oameni în trei sau patru ani”, a declarat Reardon. În urma achiziției, el nu mai este CEO-ul companiei sale, dar acum își va dezvolta tehnologia pentru o companie care numără miliarde de utilizatori, iar dacă el și co-fondatorul său vor să plece, pot scrie o scrisoare de demisie doar gândindu-se la acest lucru.