Acasă Inginerie medicală UN ALT PAS SPRE CREAREA TEHNOLOGIEI DE CITIRE A CREIERULUI

UN ALT PAS SPRE CREAREA TEHNOLOGIEI DE CITIRE A CREIERULUI

171
0
Fig. Schema de decodare a testului în timp real în momentul adresării unei întrebări (albastru) și transmiterii unui răspuns (roșu).

O echipă de cercetători, de la Departamentul de Chirurgie Neurologică al Universității din California și Centrul de Neuroștiință Integrativă din San Francisco, a făcut un alt pas către dezvoltarea unui dispozitiv capabil să citească mintea unei persoane. În lucrarea lor publicată în revista Nature Communications, grupul, finanțat de Facebook, descrie munca lor cu pacienții care suferă de epilepsie și tehnologia dezvoltată care le-a permis să citească câteva gânduri umane.

Tehnologia de examinare/citire a minții umane, având scopul de a monitoriza gândurile, a fost studiată ani de zile în literatura științifico-fantastică.

În ultimii ani, oamenii de știință au făcut progrese importante în ceea ce privește crearea unor astfel de dispozitive. De exemplu, în prezent, există interfețe creier-computer care permit unei persoane să scrie cuvinte folosind o tastatură virtuală, însă acest proces este lent. În acest sens, în urma altor studii și teste, cercetătorii au raportat faptul că au putut să citească câteva cuvinte complete din mintea pacienților care suferă de epilepsie.

Astfel, cercetătorii au lucrat cu pacienți voluntari, care au avut implantate în creier dispozitive necesare testării. Voluntarii au ascultat o serie de întrebări și au răspuns succint.

Apoi au folosit datele înregistrate de dispozitivele implantate în creier, pentru a dezvolta un sistem de detectare și codificare, care va recunoaște cuvintele bazate pe tiparele de unde cerebrale.

Componentele dispozitivului au fost concepute pentru a răspunde ca entități separate în tratarea auzului, însă cercetătorii le-au utilizat împreună. Acest lucru a permis sistemului lor să utilizeze un context, pentru a determina cuvântul rostit. Ca exemplu, dacă utilizatorul a gândit cuvântul „da”, ar fi de ajutor să cunoască dinainte faptul că există doar două răspunsuri posibile pentru o întrebare, da sau nu .

Cercetătorii au raportat faptul că sistemul lor a fost capabil să facă diferența dintre un creier care ascultă și unul care formează cuvinte.

Ei au afirmat, de asemenea, că sistemul a fost capabil să decodeze undele cerebrale cu o precizie de 61% în ceea ce privește ascultarea și 76% în producerea cuvintelor.

Aceștia recunosc că respectivul sistem a fost realizat simplist, dar sugerează că oferă deschiderea pentru realizarea unor studii mai complexe. Ei remarcă, de asemenea, că este necesară mai multă muncă înainte ca un dispozitiv non-invaziv să poată produce rezultate similare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.