Acasă Robotică ÎN PANTOFII UNUI ROBOT: VIITORUL SE APROPIE

ÎN PANTOFII UNUI ROBOT: VIITORUL SE APROPIE

158
0

Credit: Univeristy of Trento

Identificarea cu cineva este un exercițiu care ne ajută să-l înțelegem profund, să empatizăm cu el și ne ajută să depășim neîncrederea și prejudecățile. Acest lucru se întâmplă chiar și atunci când cineva este robot. Aceste dinamici interpersonale au fost confirmate de un studiu experimental publicat în Scientific Reports. Studiul este rezultatul colaborării științifice între oamenii de știință italieni și francezi.

Unul dintre autorii săi, Francesco Pavani, profesor de Psihologie la Centrul de Științe ale Minții / Creierului (CIMeC) și la Departamentul de Psihologie și Științe Cognitive al Universității din Trento, a comentat: „Am demonstrat asta prin „beaming”, în cadrul cărui un participant aflat într-un robot și-a putut schimba atitudinea față de acesta”.

Pavani a explicat cum s-a obținut acest lucru: „Prin „beaming”, înseamnă că le-am oferit participanților iluzia că se uită prin ochii robotului, mișcându-și capul, ca și cum ar fi capul lor, se uită în oglindă și se văd ca pe robot”.

Acest lucru a făcut ca participanții umani să se identifice cu roboții și să empatizeze mai mult cu aceștia: „Spre deosebire de exercițiile în care participanții nu au putut să miște capul robotului sau să facă asta într-o manieră coordonată cu alte mișcări ale corpului, în studiul nostru experiența mersului în pantofii unui robot i-a determinat pe participanți să adopte o atitudine mai prietenoasă, să îi perceapă ca fiind mai apropiați social”.

Studiul contribuie la îmbunătățirea relației cu tehnologia și ajută oamenii să-și depășească frica de roboți. Pavani a subliniat: „Aceste aspecte sunt foarte importante, deoarece, în prezent, una dintre problemele roboticii este modul de a face roboții mai prietenoși pentru oameni. Mă gândesc la dispozitive automate de asistență, în special, care vor fi folosite din ce în ce mai mult pentru a ajuta oamenii în viața lor de zi cu zi, de exemplu, în cazul persoanelor cu mobilitate redusă. În acest studiu se demonstrează cum este și ce se simte în interiorul unui robot. Acest lucru face ca interacțiunea și comunicarea cu un robot să fie mai ușoare.

Videoclipul demonstrează că experimentarea modului în care se simte a fi în interiorul unui robot face mai ușor să le accepți și să comunici cu ei. Credit: © Ventre-Dominey et al.Mai multe informații: J. Ventre-Dominey și colab., Realizarea într-un robot își mărește acceptabilitatea, Scientific Reports (2019). DOI: 10.1038 / s41598-019-46528-7 Informații în jurnal: Rapoarte științifice Furnizat de Università di Trento

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.