Imaginați-vă că puteți reda o melodie pe computer doar gândindu-vă la titlul acesteia sau că vă puteți transmite gândurile unui prieten pe internet, fără a rosti un cuvânt. Oamenii de știință au inventat acum o „mașină de cusut” capabilă să atașeze electrozi în creier, care, pe viitor, ar putea ajuta ca toate aceste lucruri să devină realitate.
Interfețele creier-computer sunt un element principal al ficțiunii științifice. În ultimii ani, formele rudimentare ale acestei tehnologii au fost folosite pentru a ajuta persoanele paralizate să-și miște membrele protetice. Cu toate acestea, tehnologia mai are de făcut un salt până se ajunge la utilizarea sa în viața de zi cu zi.
Creierul nostru conține aproximativ 86 de miliarde de celule nervoase („neuroni”), iar un computer sofisticat pentru creier ar trebui să citească semnalele electrice ale celulelor individuale – care necesită milioane sau chiar miliarde de electrozi. Dispozitivele actuale nu sunt destul de exacte pentru a face acest lucru posibil, iar introducerea lor poate provoca leziuni și inflamații în creier.
Noul dispozitiv „mașină de cusut”, creat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea din California, este capabil să implanteze rapid și precis electrozi polimerici. Se poziționează automat asupra regiunii dorite a creierului și introduce electrozii subțiri, flexibili, unul câte unul, folosind un ac fin. Odată ce fiecare electrod este implantat, acul este retras și mutat la următorul loc de inserție. Acesta este capabil să insereze un electrod la fiecare câteva secunde.
Până în prezent, echipa a demonstrat această tehnologie pe șobolani, îndepărtând o bucată de craniu pentru a expune creierul și apoi implantând tablouri de electrozi, într-o regiune cunoscută ca fiind cea care primește tot aportul senzorial din corp, numită „cortex somatosenzorial”. Cercetătorii au putut să înregistreze activitatea creierului la patru dintre aceste rozătoare.
Cercetarea, dezvăluită într-un document academic încă nepublicat, pare să aibă conexiuni la Neuralink – o companie secretă de neurotehnologie care a fost co-fondată de SpaceX și miliardarul Tesla, Elon Musk, în anul 2016.
Este posibil să treacă o vreme până când această tehnologie să fie testată pe oameni: se raportează că dispozitivul a cauzat o deteriorare tisulară la șobolani. Tehnologia ar putea reprezenta un pas către o lume în care creierul nostru are o legătură directă cu gadgeturile noastre.