Acasă Planeta Pământ PĂDUREA AMAZONIANĂ PRODUCE MAI MULT DIOXID DE CARBON DECÂT POATE ABSORBI

PĂDUREA AMAZONIANĂ PRODUCE MAI MULT DIOXID DE CARBON DECÂT POATE ABSORBI

159
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Conform unui studiu realizat de către o echipă de cercetători internaționali, în prezent, pădurea tropicală amazoniană emite o cantitate mai mare de dioxid de carbon decât poate absorbi.

Timp de generații, vasta pădure, adesea denumită „plămânii Pământului”, a absorbit în mod natural dioxidul de carbon din aer. Totuși, cercetătorii au declarat faptul că în prezent, aceasta produce anual cu aproximativ un miliard de tone de dioxid de carbon mai mult decât poate absorbi.

Întregul bazin amazonian cuprinde aproximativ jumătate din pădurile tropicale ale planetei. Totuși, în cadrul studiului au fost analizate doar pădurile din Brazilia, care reprezintă aproximativ 60% din acesta.

Cercetătorii au declarat faptul că emisiile de carbon sunt în mare parte datorate incendiilor provocate de dezvoltatorii care ard în mod deliberat copacii pentru a curăța terenurile agricole cu scopul de a extinde pășunatul vitelor sau pentru cultivarea boabelor de soia.

În ultimii 40 de ani, conversia pădurilor în teren agricol a provocat o scădere cu 17% a bazinului amazonian. Acest lucru a produs uscarea pădurilor și, în consecință, reducerea capacității de stocare a dioxidului de carbon și creșterea vulnerabilității la incendii.

„Un mesaj important este acela că aceste păduri încep să sufere, iar asta nu este bine, deoarece ele nu sunt importante doar pentru că absorb dioxidul de carbon, dar și datorită acestei enorme biodiversități care există pe planetă. Am distrus deja atât de multe pe Pământ, iar Amazonul începe să se îmbolnăvească. Nu este un semn bun. Știm că există defrișări, deci acest lucru nu este chiar o surpriză, dar s-ar putea spune că este o dovadă pe scară largă a faptului că lucrurile nu merg într-o direcție bună”, a declarat profesorul Emanuel Gloor, unul dintre autorii studiului, în cadrul Universității din Leeds.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.