Acasă Nanotehnologie DEZVOLTAREA PROCESOARELOR FLEXIBILE

DEZVOLTAREA PROCESOARELOR FLEXIBILE

60
0
(c) PragmatIC

Ar putea un procesor flexibil să fie plasat pe produsele perisabile din magazine astfel încât să se poată monitoriza prospețimea acestora? Aceasta este ideea din spatele celui mai recent procesor dezvoltat de designerul britanic de cipuri de calculator, ARM. Cercetătorii din cadrul companiei au declarat faptul că un astfel de dispozitiv ar putea fi fabricat prin imprimare de circuite direct pe hârtie, carton sau pânză. Tehnologia ar putea fi implementată pe trilioane de articole de zi cu zi, precum haine și recipiente pentru alimente, cu scopul de a colecta, prelucra și transmite date pe internet. Acest lucru ar putea fi convenabil pentru comercianții cu amănuntul, dar îngrijorător din punct de vedere al confidențialității.

În ultimele decenii, procesoarele au suferit scăderi atât ale dimensiunilor, cât și ale prețurilor până la punctul în care acestea au ajuns să fie utilizate în mod obișnuit în orice dispozitive, de la televizoare și până la mașini de spălat și ceasuri. Totuși, aproape toate cipurile fabricate în prezent sunt dispozitive rigide, create pe straturi de siliciu, în fabrici extrem de specializate și costisitoare, unde zeci de procese chimice și mecanice complexe durează până la opt săptămâni. În prezent, ARM a dezvoltat un procesor pe 32 de biți, denumit PlasticARM, ce este format din circuite și componente imprimate pe un substrat din plastic, printr-un proces similar cu cel efectuat de o imprimantă care depune cerneală pe hârtie.

James Myers din cadrul companiei ARM a declarat faptul că procesorul poate rula o varietate de programe, deși, în prezent, acesta folosește doar o memorie read-only, deci este capabil să execute doar codul cu care a fost construit. Versiunile viitoare vor putea folosi o memorie complet programabilă și flexibilă.

„Nu va fi rapid, nu va fi eficient din punct de vedere energetic, dar dacă îl vom plasa pe o salată pentru a urmări termenul de valabilitate, nici nu trebuie să fie. Căutăm în continuare aplicații pentru aceste dispozitive. Acestea ar putea fi utilizate pentru crearea de ambalaje inteligente, senzori de gaz care vă pot spune dacă ceva este sigur de mâncat sau nu, sau plasturi de sănătate purtabili”, a declarat Myers.

În trecut, au mai fost create cipuri flexibile, dar dispozitivul creat de către ARM este cel mai puternic procesor de acest fel de până acum. Acesta are 56.340 de componente plasate pe o suprafață mai mică de 60 de milimetri pătrați. Față de cipurile flexibile dezvoltate anterior, acesta prezintă de aproximativ 12 ori mai multe componente care pot fi utilizate pentru a efectua calcule.

Compania ARM, care a fost fondată în 1985 sub numele de Acorn, creează și licențiază proiecte pentru cipuri de computer care sunt apoi fabricate de către terți. Reprezentanții companiei susțin faptul că, până în prezent, au fost fabricate 160 de miliarde de cipuri folosind tehnologia sa, Totuși, dacă domeniul IoT va continua să crească, astfel încât acesta să includă obiecte de uz casnic de zi cu zi, pe piață ar putea exista trilioane de cipuri de computer flexibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.