Blue Origin, compania de zboruri spațiale fondată de către Jeff Bezos, a finalizat ceea ce ar putea fi ultimul zbor de test înainte de a încerca să pună astronauții la bordul rachetei New Shepard. În data de 14 aprilie 2021, compania din SUA a lansat o navă spațială fără echipaj. În cadrul acestei lansări s-a încercat un zbor dincolo de atmosfera planetei, după care a urmat o aterizare cu succes, înapoi pe Pământ.
Aceasta a fost cel de-al doilea zbor de test de succes din anul 2021 al companiei Blue Origin. Înainte de lansare, patru dintre directorii companiei, care au avut un rol de „astronauți stand-in”, au efectuat toate procedurile pe care pasagerii reali ar trebui să le realizeze înainte de efectuarea unui zbor la bordul navei New Shepard.
Aceștia urcat în turnul de lansare, au intrat în capsulă, s-au închis în aceasta și au verificat sistemele de comunicații. Directorii au închis trapa pentru puțin timp, apoi au redeschis-o și au ieșit din capsulă înainte de lansare. Pentru efectuarea unui zbor care să simuleze cât mai fidel o situație reală, în capsulă a fost plasat un manechin de test, poreclit Mannequin Skywalker.
Racheta a zburat aproximativ 100 de kilometri în atmosferă, înainte de a elibera capsula echipajului și de a ateriza pe o platformă de aterizare, aflată în apropierea zonei de lansare din Texas. Capsula a petrecut aproximativ 3 minute în condiții de microgravitație înainte de a reveni pe Pământ, coborârea acesteia fiind încetinită de un set de parașute.
Reprezentanții companiei Blue Origin nu au anunțat când va avea loc primul zbor cu echipaj al navei New Shepard. În cadrul unei transmisiuni live, aceștia au declarat doar faptul că Blue Origin va trimite pasagerii în spațiu „în curând”. „Chiar dacă acest lucru nu va avea loc odată cu următorul zbor, se pare că, la un moment dat în viitor, nava va transporta oameni la bord”, a declarat Laura Forczyk, analist spațial.
„Până când firma va putea asigura o experiență sigură de zbor cu echipaj, cel mai probabil, acești primi pasageri vor fi angajați ai companiei Blue Origin, și nu clienți plătitori. Totuși, în cele din urmă, echipajul va putea fi compus din turiști și cercetători, iar astronauții vor putea fi capabili să se antreneze pentru misiuni în condiții de imponderabilitate într-unul dintre aceste vehicule suborbitale”, a adăugat Forczyk.