Acasă Gadget-uri PLATFORMA DE MONITORIZARE A OCEANELOR

PLATFORMA DE MONITORIZARE A OCEANELOR

100
0
(c) David Fleetham/naturepl.com

Peste 1.000 de persoane s-au alăturat deja platformei eOceans, care își propune să ajute cercetătorii să colecteze, în timp real, date cu privire la oceane și ecosistemele acestora. Orice persoană poate participa la acest proiect, descărcând aplicația eOceans pe smartphone. Utilizatorii pot nota în aplicație tot ce observă atunci când aceștia se află, atât pe coastă, cât și pe ocean, inclusiv animale, oameni, obiecte poluante sau chiar și o plajă goală.

Aplicația permite atât notarea informațiilor sub formă de text, precum și încărcarea de fotografii. Aceste informații sunt apoi aspciate cu locația geografică a dispozitivului și sunt puse la dispoziția oamenilor de știință care studiază acea regiune.

„Restricțiile privind călătoriile în multe țări cauzate de pandemie au făcut mai dificil accesul și studierea coastelor și oceanelor”, a declarat Christine Ward-Paige, cercetătoare și fondatoarea programului eOceans.

„Atunci când au fost impuse restricții în pandemie, am putut înțelege ce se întâmplă în atmosferă sau ce se întâmplă pe uscat. Totuși, nu am putut studia ce se întâmplă în ocean”, a declarat Ward-Paige.

Folosind datele colectate de platforma eOceans, cercetătorii precum Ward-Paige pot monitoriza de la distanță oceanele și comunitățile de pe coastă din întreaga lume, inclusiv în actualul context pandemic. Ea și alți cercetători speră să obțină mai multe date cu privire la flora și fauna observată de-a lungul coastelor, precum și informații cu privire la modul în care oamenii trăiesc în aceste zone.

Observațiile înregistrate prin intermediul platformei eOceans oferă deja informații valoroase. De exemplu, în timpul restricțiilor de deplasare din Australia, cercetătorii au folosit datele colectate de pe platformă pentru a identifica cel mai mare grup de broaște țestoase din istoria țării. În plus, în Hawaii, în urma analizării datelor preluate de aplicație, s-a sugerat faptul că o reducere a numărului de turiști a fost asociată cu un nivel de poluare al apelor mai redus.

De asemenea, prin intermediul aplicației a fost observat și impactul negativ al pandemiei asupra oceanului. În urma analizei datelor, a fost observată o creștere a poluării cauzate de echipamentele individuale de protecție, precum și o întrerupere a recuperării marine în urma deversării de petrol în apele braziliene, ce a avut loc în anul 2019. „În viitor, datele preluate de pe platforma eOceans ar putea ajuta la detectarea timpurie a pericolelor, precum deversările de petrol, astfel încât acestea să poată fi combătute”, a declarat Ward-Paige.

După aderarea la platformă, voluntarii se pot alătura echipelor locale conduse de cercetători. „Veți putea vedea în timp real rezultatele, astfel încât să știți la ce contribuiți și să faceți parte din echipa de analiză”, a declarat Ward-Paige. Ea speră că această monitorizare în timp real va ajuta la accelerarea descoperirilor, permițând cercetătorilor să țină pasul cu schimbările rapide ale mediului din oceane.

Pentru a afla mai multe informații cu privire la această platformă, persoanele pot accesa site-ul eoceans.co.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.