Acasă Știri MATEMATICIENII CARE AU CÂȘTIGAT PREMIUL ABEL

MATEMATICIENII CARE AU CÂȘTIGAT PREMIUL ABEL

232
0
Deținătorii Premiului Abel: în stânga - László Lovász, iar în dreapta - Avi Wigderson. (c) BBC Science Focus

Două persoane au primit unul dintre cele mai mari premii din matematică pentru „contribuțiile lor fundamentale în ceea ce privește informatica teoretică și matematica discretă”. Este vorba de László Lovász din cadrul Institutului de Matematică Alfréd Rényi din Budapesta, Ungaria, și Avi Wigderson din cadrul Institutului pentru Studii Avansate din Princeton, New Jersey. Ei sunt cei care vor împărți premiul Abel 2021, cunoscut și sub numele de Premiul Nobel pentru matematică.

Cei doi matematicieni au ajutat la lansarea complexității computaționale, care se referă la studiul vitezei și eficienței algoritmilor.

Algoritmii sunt liste de instrucțiuni folosite pentru a finaliza o sarcină. Acestea ar putea include rezolvarea unei ecuații, sortarea unei liste de cuvinte în ordine alfabetică sau determinarea celei mai rapide rute dintre două puncte. Unii algoritmi sunt mai buni decât alții, ceea ce înseamnă că aceștia necesită mai puțini pași pentru a finaliza o sarcină, dar care nu este întotdeauna ușor de rezolvat. Din această cauză a apărut necesitatea creării unui întreg domeniu de cercetare, care se află la intersecția dintre matematică și informatică.

Wigderson este cunoscut pentru faptul că face legături între discipline foarte diferite. Acesta a lucrat la fiecare problemă majoră deschisă în domeniul complexității computaționale. „Nu există probleme mai importante nicăieri în știință. Orice proces este un algoritm. De la neuronii din creier sau planetele din sistemul solar și până la crizele de pe piețele financiare, toate acestea au niște reguli fixe. Ce se poate aplica în cazul calculatoarelor, se poate aplica la orice alt domeniu”, a declarat acesta.

El a declarat faptul că a fost fericit și surprins să afle că a câștigat premiul Abel, adăugând faptul că s-a simțit „foarte onorat”.

De asemenea, și Lovász a efectuat lucrări interdisciplinare, aplicând tehnicile unei ramuri a matematicii, denumită teoria graficelor, la studiul complexității computaționale. Una dintre cele mai faimoase contribuții ale sale este reprezentată de unul dintre cei trei „L” ai algoritmului LLL. Acest algoritm, dezvoltat de Lovász și de frații Arjen și Hendrik Lenstra (din cadrul Institutului Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne și, respectiv, din cadrul Universității din Leiden), stă la baza unei metode de criptare a datelor care este eficientă chiar și împotriva atacurilor computerelor cuantice.

Cei doi matematicieni vor împărți premiul în valoare de 890 000 de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.