Numărul speciilor de albine, înregistrate la nivel Mondial, a scăzut brusc începând cu anii ’90.
Eduardo Zattara și Marcelo Aizen, din cadrul Universității Naționale din Comahue, Argentina, au analizat numărul speciilor de albine sălbatice observate în fiecare an, conform datelor înregistrate în cadrul Global Biodiversity Information Facility. Aceasta este o platformă disponibilă publicului larg, în cadrul căreia cercetătorii și cetățenii pot înregistra observațiile lor privind reperarea anumitor specii de albine.
Aceștia au constatat faptul că, între anii 2006-2015 a fost raportat un număr de specii de albine, cu aproximativ un sfert mai mic, comparativ cu înregistrările efectuate în perioada precedentă anului 1990.
Declinul este deosebit de alarmant, având în vedere faptul că numărul de înregistrări privind existența albinelor, din această bază de date, a crescut, începând cu anul 2000, cu aproximativ 55%. Deci, acest declin nu se rezumă la lipsa observațiilor raportate.
„Munca noastră reprezintă prima evaluare pe termen lung, privind declinul global al albinelor”, a menționat Zattara. Cercetările anterioare, privind studiul albinelor, au fost limitate asupra unei anumite specii sau anumite locații.
Cercetătorii au descoperit faptul că, declinul nu este consecvent în cazul tuturor familiilor de albine. Recordurile înregistrate asupra familiei rare de Melittidae, de aproximativ 200 de specii de albine, au scăzut cu până la 41% din anul 1990, comparativ cu 17% pentru cea mai comună familie, Halictidae.
Acest lucru nu semnifică faptul că speciile de albine neînregistrate sunt dispărute, însă, în prezent sunt destul de rare, încât oamenii care tind să raporteze observarea acestora nu le pot descoperi.
Distrugerea habitatelor naturale, utilizarea intensă a pesticidelor și schimbările climatice ar putea explica acest declin al bogăției speciilor de albine, a adăugat Zattara.
„Producem mai multe alimente pentru a hrăni populația noastră aflată în creștere”, menționează Zattara. „Utilizăm metode extrem de convenabile, din punct de vedere economic, pentru a dezvolta culturi unice, care elimină o mare parte din habitatul natural al albinelor.”
Declinul global al speciilor de albine reflectă ceea ce s-a raportat anterior, în Marea Britanie. Cercetătorii susțin faptul că sunt necesare studii în zone mai îndepărtate, pentru a obține o imagine în ansamblu, deoarece majoritatea datelor existente provin din America de Nord și Europa, zone facile înregistrării speciilor de albine.
De exemplu, este mai ușor să înregistrați și să identificați animalele sălbatice, în locurile în care oamenii au acces sporit la smartphone-uri, ce prezintă camere de înaltă calitate, susține Gary Powney, din cadrul Centrului de Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie, care este îngrijorat de aceste descoperiri. „Aceste scăderi sunt alarmante, atât pentru securitatea alimentară, cât și pentru sănătatea lumii naturale”.