Experiment: Prin intermediul chimiei din spatele procesului de cristalizare, se poate realiza un cristal din sare, aplicând următorii pași!
1. Dizolvați sarea:
În primul rând, se încălzesc 500 ml de apă într-un ceainic. Se toarnă apa încălzită într-un recipient, se adaugă sare și se amestecă până când se dizolvă totul. Continuați să adăugați sare în apă, până când aceasta este saturată.
2. Cristal colorat sau transparent?
Dacă doriți să realizați un cristal colorat, puteți adăuga și câteva picături de colorant alimentar în lichid. În caz contrar, puteți lăsa conținutul așa cum este pentru a obține un cristal alb/transparent.
3. Găsește-ți cristalul
Lăsați amestecul deoparte câteva zile, până când se formează în partea de jos a recipientului mici cristale. Ulterior, se toarnă amestecul într-un alt recipient, identificați cristalele și selectați unul neted și de dimensiune cât mai mare.
4. Filtrare și răcirea soluției
Soluția rămasă se strecoară prin intermediul unui filtru, pentru a elimina astfel impuritățile. Legați un șnur în jurul cristalului pe care l-ați scos și agățați-l de un creion, astfel încât să stea perfect în soluție.
5. Procesul propriu-zis
Lăsați amestecul să stea pentru câteva zile, iar cristalul ar trebui să înceapă să-și mărească dimensiunea, pe măsură ce atrage mai multe particule de sare din soluție. Încercați să îl păstrați într-un loc răcoros pentru a accelera procesul.
6. Repetați procesul de filtrare
La fiecare cinci zile, îndepărtați cristalul și filtrați din nou soluția. Acest lucru ar trebui să elimine orice impurități din soluție și să asigure faptul că, la finaal, cristalul obținut va conține doar sare pură.
7. Așteptați cât este nevoie
Cu cât lăsați soluția mai mult timp, cu atât cristalul va avea o dimensiune mai mare. După aproximativ o lună, ar trebui să obțineți un cristal suficient de mare pentru a-l arata prietenilor.
8. Lustruiți cristalul
Pentru a menține cât mai bine cristalul și pentru a evita absorbția umezelii, îl puteți acoperi cu un strat de lac pentru unghii, pentru a crea o barieră de protecție în jurul sării.
Concluzii:
Când se dizolvă sarea de masă (clorura de sodiu) în apă, atomii de sodiu și clor se separă. Apa caldă poate dizolva mai ușor sarea decât apa rece, astfel că atunci când apa începe să se răcească, cei doi atomi se transformă în cristale. Dacă există deja un cristal în soluție, acesta atrage atomii nou formați, făcând cristalul să-și mărească volumul.