Acasă Planeta Pământ ÎN ALPII DE EST NU A EXISTAT GHEAȚĂ ÎN PERIOADA ÎN CARE...

ÎN ALPII DE EST NU A EXISTAT GHEAȚĂ ÎN PERIOADA ÎN CARE A TRĂIT ÖTZI THE ICEMAN

115
0
(c) Andrea Fischer

În prezent, ghețarii din Alpii Ötztal din Austria se topesc rapid, aceștia putând dispărea în decurs de două decenii. Totuși, este posibil să nu fie pentru prima dată când oamenii au văzut acest tip de schimbare. În urma unei noi analize s-a arătat faptul că ghețarii din această regiune s-au format chiar înainte sau poate chiar în timpul vieții lui Ötzi the Iceman, un corp mumificat găsit la doar 12 kilometri distanță, în anul 1991.

Pascal Bohleber și colegii acestuia din cadrul Academiei Austriace de Științe din Viena au forat 11 metri în ghețarul din vârful muntelui Weißseespitze ce are o altitudine de 3500 de metri, până la roca de bază și au colectat două eșantioane de gheață. După aceea, cercetătorii au utilizat datarea cu radiocarbon pentru a analiza fragmente microscopice de material organic extrase din eșantioanele de gheață și au descoperit faptul că ghețarul avea o vechime de 5200 până la 6600 de ani. Se crede că Ötzi a trăit în urmă cu 5100-5300 de ani în urmă, corpul său fiind găsit conservat în gheață.

Vârsta ghețarului arată că acesta s-a format într-o perioadă numită perioada caldă de la mijlocul Holocenului, când clima Pământului era mai caldă decât în prezent. De asemenea, ghețarul are o formă de cupolă, despre care Bohleber a declarat că este un lucru rar în Alpi și că acest lucru înseamnă că gheața a cunoscut o deplasare foarte mică de-a lungul timpului. Acest lucru poate ajuta la studierea climei din perioada în care ghețarul s-a format.

„Sunt necesare mai multe informații cu privire la perioada caldă de la mijlocul Holocenului, când ghețarii erau de dimensiuni mai mici decât cei din prezent, astfel încât să putem prezice mai bine cum vor răspunde ghețarii la climatul din următorii 50 de ani”, a declarat Bethan Davies din cadrul Royal Holloway.

„Compararea eșantioanelor de gheață din diferite zone ne oferă destul de multe informații cu privire la climatul din trecut din acea regiune, dar acest lucru va deveni din ce în ce mai greu pe măsură ce ghețarii se vor topi. Apa face mai dificilă forarea în gheața care devine expusă la contaminanții moderni”, a declarat Bohleber.

„Asta poate distruge aceste arhive climatice chiar înainte ca ghețarul să se topească. Tocmai am descoperit acest site și i-am demonstrat valoarea și simt că nu mai avem mult timp la dispoziție pentru a extrage o cantitate mai mare de gheață înainte ca aceasta să dispară pentru totdeauna”, a adăugat Bohleber.

„În această zonă nu a existat gheață în trecut și, dacă va rămâne fără gheață în viitor, nu va fi pentru prima dată. Dar rata de topire a ghețarului este una fără precedent”, a declarat Davies.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.