Luna ar fi fost lovită de o furtună masivă de asteroizi, în urmă cu aproximativ 800 de milioane de ani, în urma căreia a plouat cu 2 cvadrilioane de bucăți de rocă. De asemenea, această furtună ar fi lovit și Pământul, pornind unele dintre cele mai reci perioade din istoria planetei.
Este dificil să studiem istoria suprafeței Pământului din cauza eroziunii și ale efectelor provocate de vietăți care tind să acopere orice crater. Însă, putem studia luna pentru aceste indicii.
Kentaro Terada de la Universitatea Osaka din Japonia a declarat că: „Luna este un martor al istoriei sistemului solar”. Orice fel de obiect care se apropie suficient de mult pentru a lovi luna, va lovi și Pământul, cel mai probabil. Astfel putem studia trecutul planetei noastre.
Terada a mai declarat că: „Suprafața lunii nu are eroziuni și conservă istoria impacturilor sistemului Pământ-lună”. El, împreună cu colegii săi, au utilizat imagini obținute de la Exploratorul Selenologic și de Inginerie al Japoniei (SELENE), un satelit lunar cunoscut sub numele Kaguya, care analizează craterele de pe Lună.
Au analizat imaginile a 59 de cratere pentru a determina vârsta acestora și au descoperit că 8 dintre ele, inclusiv craterul uriaș Copernicus, s-ar fi format în aceeași perioadă, acum 800 de milioane de ani. Luând în considerare mărimea craterelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că aproximativ două milioane de bilioane de kilograme de rocă au lovit luna în acea perioadă.
Pe baza dimensiunilor relative ale Pământului, ale lunii și a distanței dintre ele, ei au ajuns la concluzia că este o probabilitate de 23% ca norul să fi lovit și Pământul. Aceasta este de la 30, până la 60 de ori mai multă masă decât Chicxulub, asteroidul despre care oamenii de știință cred că a ucis dinozaurii.
Acest lucru ar fi fost dramatic, dar nicio formă de viață complexă nu ar fi existat doar pentru a asista. Bill Bottke de la Institutul de Cercetare Sud-Vestic din Boulder, Colorado, a declarat că: „Din punct de vedere geologic, totul s-a întâmplat rapid, dar, în realitate, ar fi durat zeci de milioane de ani sau chiar mai mult. Vizionarea evenimentului ar fi plictisitoare, cu nuanțe de teroare”.
Este posibil ca acele momente de teroare să fi cufundat Pământul în cele mai intense epoci de gheață pe care planeta le-a cunoscut vreodată, care este cunoscută sub numele de perioada Cryogenian. Cu toate acestea, încă nu se știe prea multe despre această furtună colosală de asteroizi. Deși știm că a marcat fața lunii, nu putem spune cu siguranță care au fost efectele sale pe Pământ.
Bottke a declarat că: „Se pare că lucrurile ar fi trebuit să se întâmple în același timp pe Pământ, așa că sunt interesat să văd testele pe baza datelor geologice. Acesta nu este sfârșitul poveștii, ci doar începutul”.