Începând cu anul 1970, ciclonii tropicali din întreaga lume au devenit mai puternici, după cum au prezis teoriile și modelele oamenilor de știință.
„Nivelul de intensitate al ciclonilor tropicali este foarte ridicat. Este pentru prima dată când am reușit să descoperim o tendință globală în datele existente”, a declarat James Kossin de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA.
Ciclonii tropicali, cunoscuți și sub denumirea de uragane sau taifunuri, sunt influențați de temperatura mai ridicată a apei, de la suprafața oceanelor.
Însă numărul redus și variabil de cicloni tropicali, din fiecare an, face dificilă identificarea unui tipar semnificativ din punct de vedere statistic. Mai mult, au avut loc îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește identificarea și observarea ciclonilor tropicali, dar încă este dificil de afirmat dacă există un tipar autentic al acestora.
Kossin împreună cu colegii săi au analizat doar datele de la sateliții geostaționari, care au observat aceste fenomene naturale, încă din anul 1979. Cercetătorii au scăzut calitatea datelor provenite de la noii sateliți, pentru a se potrivi cu calitatea înregistrărilor provenite de la vechii sateliți.
Ei au descoperit o tendință clară, în urma căreia a rezultat o probabilitate de 15% ca dimensiunea unui uragan să crească, dacă viteza vântului este de cel puțin 185 de kilometri pe oră.
„Acest studiu nu a luat în calcul ceea ce a determinat această tendință, însă atunci când acest factor este analizat împreună cu celelalte dovezi, rezultă o imagine clară. Este foarte probabil să existe o influență umană asupra acestui lucru”, a spus Kossin.
Alte studii sugerează că încălzirea globală contribuie la formarea unor tipuri de cicloni tropicali, și mai periculoși. Astfel, aceștia se pot intensifica mai repede, ceea ce înseamnă că există mai puțin timp disponibil pentru a avertiza oamenii asupra pericolului iminent.
De asemenea, ciclonii tropicali se pot deplasa mai lent, conducând la producerea de precipitații foarte mari, în același loc. Totodată, creșterea nivelului mării influențează dimensiunea furtunilor.
„La nivel global, există o schimbare a orientării furtunilor mai puternice, către nord sau sud. Aceasta ar fi o veste bună pentru unele țări, precum Filipine, dar vești proaste pentru altele, cum ar fi Japonia”, a declarat Kossin.