Acasă Robotică UNIVERSAL ROBOTS ÎȚI PREZINTĂ CEL MAI PUTERNIC BRAȚ ROBOTIC

UNIVERSAL ROBOTS ÎȚI PREZINTĂ CEL MAI PUTERNIC BRAȚ ROBOTIC

834
0

Compania daneză anunță un nou membru puternic al familiei sale de roboți industriali.

Universal Robots, își „flexează mușchii” în efortul de a-și extinde și mai mult raza de acțiune pe piața roboților industriali. O companie daneză introduce, în septembrie 2019, UR16e, cel mai puternic braț robotic, cu o capacitate de sarcină utilă de 16 kg, atingerea a 900 mm și repetabilitatea de +/- 0.05 mm. Universal spune că noul „ robot industrial cu sarcină utilă” va permite clienților să automatizeze o gamă mai largă de procese, inclusiv ambalarea și paletizarea, precum și sarcina mare și tendința mașinilor CNC (Computer Numerical Control).

La începutul anului 2015, Universal a prezentat UR3, cel mai mic robot al său, căruia i s-au alăturat UR5 și flagship-ului UR10, oferind o capacitate de încărcare de 3, 5 și, respectiv, 10 kg. Acum compania merge în cealaltă direcție, anunțând un braț mai mare, mai puternic. Ca și predecesorii săi, UR16e face parte din platforma e-Series Universal, care a ieșit în evidență deoarece este versatilă și, cel mai important, ușor de implementat și programat. Universal nu a lansat prețul noului robot, spunând doar că este cu aproximativ 10 % mai mare decât prețul UR10e, care este de aproximativ 50.000 $, în funcție de configurație.

Jürgen von Hollen, președintele Universal Robots, precizează că s-a decis, la nivelul companiei, să lanseze UR16e după ce a studiat piața și a discutat cu clienții despre nevoile lor. „Ceea ce a reieșit din acest proces este că am înțeles că sarcina utilă a fost o adevărată barieră pentru mulți clienți”, spune el pentru IEEE Spectrum. Sarcina utilă de 16 kg va fi deosebit de utilă pentru aplicațiile care necesită montarea unor instrumente specializate pe braț pentru a efectua sarcini precum utilizarea șurubelniței mecanice și utilizarea mașinilor-unelte automatizate industriale într-o fabrică de producție”, explică el. Clienții care ar putea beneficia, astfel, de aplicații ce includ producția și manipularea materialelor.

„Am adăugat sarcina utilă, iar asta ne va deschide piața”, spune von Hollen.

Diferența dintre Universal și Rethink

Universal a crescut cu pași mari de la fondarea sa în 2008. Până în 2015, a vândut peste 5.000 de roboți. Acest număr era aproape de 40.000, față de anul trecut. În aceeași perioadă, veniturile s-au dublat mai mult, de la aproximativ 100 milioane dolari, la 234 de milioane. Într-un moment în care o serie de producători de roboți s-a închis, incluzând în special Rethink Robotics, un pionier al roboților industriali și cel mai mare rival al Universal. Universal se găsește într-o poziție de invidiat, după ce a acumulat o cotă de piață, estimată între 50-60 %.

Despre Rethink, von Hollen spune că această companie din Boston a fost un „bun concurent”, contribuind la diseminarea avantajelor și posibilităților  robotului industrial. „Practic, când Rethink s-a încheiat practic, a fost mai degrabă un eveniment negativ decât pozitiv, din perspectiva mea”, spune el. În opinia sa, o diferență majoră între cele două companii este că Rethink s-a concentrat pe livrarea de aplicații full-client către clienți, în timp ce Universal s-a concentrat pe livrarea unui produs pe piață și pe permiterea integratorilor de sistem și a partenerilor de vânzare care să poată implementa roboții în baza de clienți.

„Am fost întotdeauna foarte concentrați pe livrarea produsului, în timp ce Rethink a fost mult mai concentrat pe aplicații, încă de la început și au adăugat un nivel de complexitate companiei lor, ceea ce a făcut ca acesta să devină foarte concentrat”, consideră el.

Piața roboților industriali: creștere masivă

Și totuși, în ciuda succesului său, Universal este încă mic atunci când îl compari cu giganții automatizărilor industriale, care includ companii precum ABB, Fanuc, Yaskawa și Kuka, cu venituri de miliarde de dolari. Deși unele dintre aceste companii au adăugat  roboți industriali la portofoliile lor de produse, YuMi de la ABB, de exemplu, pe piață se resimte o scădere atunci când se iau în considerare vânzările globale ale roboților: dimensiunea pieței de  roboti industriali a fost estimată la 700 de milioane de dolari în 2018, în timp ce piața globală a sistemelor de roboți industriali (inclusiv software, periferice și inginerie de sistem) este aproape de 50 de miliarde de dolari.

Von Hollen a menționat că roboții industriali trebuie să treacă printr-o curbă de creștere impresionantă, aproape 50 % an după an, până în 2025, când vânzările vor ajunge între 9 și 12 miliarde de dolari. Dacă Universal își poate menține dominanța și poate surprinde o mare parte din piața respectivă, va aduna o sumă motivantă. Pentru a ajunge acolo, Universal nu este singur: este susținut de producătorul american de echipamente de testare, Teradyne, care a achiziționat Universal în 2015 pentru 285 de milioane de dolari.

„Cantitatea de resurse pe care le investim an de an se potrivește cu creșterea pe care am avut-o pe vânzări”, spune von Hollen. Universal are în prezent peste 650 de angajați, majoritatea cu sediul în Odense, Danemarca, iar restul împrăștiați în 27 de birouri din 18 țări. „Nicio altă companie (din segmentul de roboți industriali) nu este atât de concentrată pe un produs.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.