Acasă Planeta Pământ IMPACTUL SCHIMBĂRILOR CLIMATICE AGRAVEAZĂ MAJORITATEA BOLILOR INFECȚIOASE

IMPACTUL SCHIMBĂRILOR CLIMATICE AGRAVEAZĂ MAJORITATEA BOLILOR INFECȚIOASE

84
0
(c) STR/EPA-EFE/Shutterstock​

Impactul schimbărilor climatice agravează majoritatea bolilor infecțioase, conform noilor descoperiri. Cercetătorii susțin că politicienii trebuie să acționeze cât mai urgent cu privire la reducerea emisiilor de carbon.

Este bine cunoscut faptul că o lume care se încălzește poate exacerba riscul de răspândire a bolilor la oameni, cum ar fi temperaturile mai ridicate, deschizând noi zone pentru liliecii de fructe care pot răspândi Ebola. Totuși, în mare parte din timp lipsesc informații esențiale despre cum se schimbă impactul bolii.

Pentru a aborda acest lucru, Camilo Mora și colegii săi din cadrul Universității Hawai’i din Mānoa au analizat peste 77.000 de lucrări științifice pentru a vedea cum 10 „pericole climatice” legate de emisiile de gaze cu efect de seră, inclusiv inundațiile și valurile de căldură, au afectat 375 de boli transmisibile. Aceștia au descoperit faptul că 58% din bolile transmisibile identificate au fost agravate, ceea ce înseamnă că numărul cazurilor de boli a crescut.

„Știam că aceste lucruri erau asociate. Ceea ce a fost surprinzător pentru noi a fost amploarea efectului”, spune Mora. Dintre cele 10 pericole, încălzirea, precipitațiile și inundațiile au fost cele mai strâns legate de impactul crescut al bolilor, iar schimbarea nivelului mării a avut cel mai mic impact.

În total, echipa a identificat peste 1000 de moduri în care pericolele climatice ar putea agrava bolile. Mora spune că un exemplu este încălzirea care determină topirea permafrostului, eliberând boli în Arctica. „Acest fenomen de topire reprezintă cutia Pandorei pe care o deblocăm odată cu schimbările climatice”, spune Mora.

Studiul a constatat că pericolele climatice au diminuat riscul pentru 16% dintre boli, cum ar fi seceta în unele locuri, limitând țânțarii care transmit agenți patogeni. În rest, nu au existat suficiente date pentru a dovedi dacă impactul bolii a fost mai rău sau mai bun.

„Ceea ce adaugă această cercetare este o cuantificare a direcției impactului schimbărilor climatice asupra bolilor infecțioase”, a declarat Andrew MacDonald din cadrul Universității din California, Santa Barbara, care nu a fost implicat în studiu. Cu toate acestea, el spune că echipa nu cuantifică magnitudinea impactului, o avertizare pe care autorii o recunosc de asemenea. „Efectul colectiv asupra sănătății umane este necunoscut”, spune el.

Echipa de cercetători scrie că „numărul mare” de boli exacerbate și nenumăratele moduri în care schimbările climatice le afectează vor avea un impact atât de mare asupra sănătății, încât descoperirile lor amintesc de „nevoia urgentă de acțiuni agresive pentru a atenua emisiile de gaze cu efect de seră”. „Politicienii trebuie să înceapă să ia această problemă mai în serios”, spune Mora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.