O modalitate de a urmări originea litiului ar putea ajuta producătorii de baterii să fie responsabili și să se asigure că folosesc doar surse etice.
Aproximativ 65% din oferta globală de litiu este folosită pentru a produce bateriile care se găsesc în smartphone-uri, laptopuri și vehicule electrice. Aceste baterii pe bază de litiu au lanțuri de aprovizionare complexe și nu este întotdeauna clar dacă elementul a provenit dintr-o zonă în care extracția este etică. Proprietarii unor mine de litiu au fost acuzați că folosesc cantități în exces de apă dulce, iar comunitățile indigene argentiniene au respins exploatarea litiului pe terenurile lor.
„Este important să cunoaștem originea litiului, deoarece, în funcție de zona din care acesta provine, exploatarea lui poate genera probleme de mediu sau de societate. Scadența de apă și încălcarea drepturilor omului sunt probleme majore”, a declarat Anne-Marie Desaulty din cadrul Institutului Geologic Francez.
Din cauza faptului că actele sunt ușor de falsificat, Desaulty și colegii ei au vrut să stabilească dacă semnătura atomică a litiului ar putea fi folosită pentru a-i identifica originea. Litiul are doi izotopi stabili, adică atomi ai aceluiași element cu un număr diferit de neutroni, și anume litiu-6 și litiu-7.
Fiecare sursă de litiu din întreaga lume va avea rapoarte ușor diferite ale acestor izotopi, rezultate din diferențele din mediul local, ceea ce înseamnă că raportul poate servi ca un fel de semnătură.
Echipa a analizat studiile anterioare ale raporturilor izotopice ale litiului colectat din diferite mine și a descoperit că faptul metalul provenit din zăcăminte de saramură are o semnătură izotopică foarte diferită de cel provenit din rocă. Acest lucru se datorează faptului că izotopul mai greu, mai exact litiu-7, are o probabilitate mai mare să se amestece cu apa.
Deși cercetătorii nu au reușit să conecteze litiul din baterii de locații specifice din cauza faptului că nu aveau mostre de referință precise din mine, Desaulty a declarat faptul că acest lucru ar trebui să fie posibil în viitor. „Trebuie dezvoltată o bază de date de referință cu informații complete și actualizate despre depozitele disponibile de litiu”, a adăugat ea.
„Trebuie să știm de unde provine litiul și să ne asigură că acesta este extras folosind energie durabilă. Multe dintre aceste proceduri consumă cantități mari de energie”, declarat Rachael James din cadrul Universității din Southampton, Marea Britanie.
„Cred că vom putea construi o bază de date. Nu cred că disponibilitatea minelor în ceea ce privește furnizarea acestor date va fi o problemă masivă”, a declarat James.