Acasă Știri DISTRUGEREA BĂNCII NAȚIONALE DE SEMINȚE DIN UCRAINA

DISTRUGEREA BĂNCII NAȚIONALE DE SEMINȚE DIN UCRAINA

101
0
(c) Sergey Avramenko/Youtube

În cadrul unui videoclip postat pe YouTube au fost surprins un atac cu bombă al armatei ruse asupra orașului Harkov. În urma acestuia, zeci de mii de mostre de semințe care făceau parte din colecția națională de semințe a Ucrainei au fost distruse. Colecția era a 10-a ca mărime din lume și furniza semințe pentru producătorii din multe țări, inclusiv Rusia.

„Aproape totul s-a transformat în cenușă”, a declarat Serghei Avramenko din cadrul Institutului de Producție a Plantelor.

În cadrul videoclipului se observă faptul că mai multe încăperi mari, în care existau pungi și pachete de semințe, au fost aproape complet distruse. „Doar o mână de semințe nu au fost arse. Totuși, este posibil ca nici acelea să nu germineze”, a declarat Avramenko.

În videoclip a fost observată o baltă de metal topit pe podea. Potrivit lui Avramenko, acel metal era aluminiu, ceea ce înseamnă că temperaturile din cameră au ajuns la cel puțin 660°C.

„În aceste camere nu exista nici o apărare militară sau teritorială, era doar o instituție științifică”, a adăugat acesta.

Băncile de semințe, numite și bănci de gene, păstrează diversitatea genetică a plantelor. „Atunci când au invadat Ucraina în timpul celui de-al doilea război mondial, naziștii nu au distrus colecția de semințe pentru că i-au recunoscut importanța. Totuși, Rusia a vizat în mod deliberat institutul”, susține Avramenko.

Înainte de război, Banca Națională de Gene de Plante a Ucrainei din Harkov stoca peste 150.000 de mostre din peste 1800 de specii de plante din întreaga lume. Cu toate acestea, se pare că majoritatea acestora nu au fost distruse.

„În ciuda rapoartelor recente lansate în presă, înțelegerea noastră actuală din partea conducerii băncii de gene este că principalele colecții de semințe sunt încă în siguranță și că daunele pe care le vedem online sunt, în principal, cauzate la o stație de cercetare agricolă. Cu toate acestea, principalele colecții ale sistemului național de bănci de gene și persoanele însărcinate să aibă grijă de acestea sunt expuse unui risc ridicat. Suntem ușurați să auzim că nu s-au pierdut vieți în rândul personalului. Facem tot ce putem pentru a-i ajuta. Moștenirea agricolă stocată în sistemul ucrainean de bănci de gene este de o valoare inestimabilă nu doar pentru agricultura ucraineană, ci și pentru întreaga lume”, a declarat Stefan Schmitz, directorul din cadrul Crop Trust. din Bonn, Germania.

Semințele nu pot fi depozitate pe termen nelimitat în băncile de semințe. Ele trebuie să fie înlocuite la fiecare câțiva ani, cu semințe proaspete colectate și depozitate, motiv pentru care întreținerea lor este costisitoare.

Potrivit lui Avramenko, semințele din cameră au fost cele trimise pentru a fi răsamânate primăvara. Într-o altă cameră, el a arătat faptul că bicicletele pe care personalul le folosea pentru a duce semințele pe câmp au fost distruse. „Recoltele de iarnă au fost deja semănate”, a adăugat el.

În anul 2011, 4% din colecția de semințe a Ucrainei a fost duplicată și transportată în Svalbard Global Seed Vault din Norvegia cu ajutorul Crop Trust, iar unele soiuri se găsesc și în băncile de semințe din alte zone”, a declarat Schmitz.

Totuși, marea majoritate a semințelor rămâne în pericol. „Dacă se pierde ceva, va fi pierdut pentru totdeauna. Orice pierdere a colecțiilor va avea un impact negativ asupra perspectivelor pentru securitatea alimentară și nutrițională la nivel mondial. Fiecare probă de semințe conservată într-o bancă de gene reprezintă o opțiune suplimentară unică disponibilă crescătorilor, cercetătorilor și fermierilor în lupta împotriva schimbărilor climatice și a insecurității alimentare și nu ne putem permite să pierdem niciuna dintre ele. Din păcate, ne confruntăm cu o pierdere fără precedent a biodiversității agricole la nivelul câmpurilor fermierilor. Nu trebuie să pierdem diversitatea culturilor din băncile de gene”, a adăugat Schmitz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.