Acasă IA și VR IDENTIFICAREA ANIMALELOR SĂLBATICE RĂNITE ȘI A BRACONIERILOR CU AJUTORUL INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

IDENTIFICAREA ANIMALELOR SĂLBATICE RĂNITE ȘI A BRACONIERILOR CU AJUTORUL INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

61
0
(c) ConservationAI

Ecologiștii folosesc inteligența artificială pentru a identifica animalele, a trasa mișcările lor și a repera rănile. Acest sistem are ca scop reducerea timpului necesar pentru verificarea înregistrărilor video realizate de către camere.

Paul Fergus și colegii acestuia din cadrul Universității John Moores din Liverpool, Marea Britanie, au început să dezvolte modelul de inteligență artificială în urmă cu trei ani și au identificat cu succes 44 de specii diferite pe baza unor filmări realizate de camere activate de mișcare și de o serie de drone. În prezent, ei testează cea mai recentă versiune a sistemului în cadrul Knowsley Safari, un parc safari din Anglia cu o suprafață de 222 de hectare, pentru a evalua capacitatea acestuia de a identifica girafe, rinoceri și lei înainte de începerea testelor la scară mai largă, în zonele sălbatice din Africa.

Anterior, cercetătorii au implementat sistemul în cadrul Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie, acesta identificând escare în cazul pacienților mai în vârstă prin utilizarea unor imagini digitale. Ei au aplicat același algoritm în cazul animalelor pentru a vedea dacă ar putea identifica răni.

Modelele sunt antrenate pe 200.000 de imagini cu 44 de specii, inclusiv arici europeni, vulpi, veverițe roșii și cenușii și păsări precum pițigoiul albastru și porumbelul de pădure, dar și oameni. Pentru a menține precizia ridicată și modelele simple, echipa oferă ecologiștilor un model software diferit pentru fiecare continent. Potrivit cercetătorilor, fiecare model are o precizie de până la 95%. Grupul oferă software-ul și serverele gratuit și are peste 100 de utilizatori activi în întreaga lume, inclusiv în Africa de Sud și America de Sud.

Cu ajutorul camerelor și dronelor compatibile cu standardul 4G, filmările pot fi redate oriunde în lume, apoi analizate și prezentate ecologiștilor prin intermediul unui portal web în decurs de 4 secunde. Datorită acestui lucru, operatorii pot identifica și opri braconierii înainte ca aceștia să ucidă animale.

„În cadrul unui proiect de conservare la care am participat în afara parcului, clasificarea manuală a animalelor pe baza a 7.000 de ore de înregistrări video a durat luni de zile. Atunci când aceleași date au fost trimise cercetătorilor pentru a verifica rezultatele, clasificarea a fost realizată în decurs de o zi. Este fabulos și foarte interesant, dar este și incredibil de frustrant dacă mă gândesc la câte ore am stat la computer. Prin utilizarea acestui sistem putem să facem lucruri mai interesante decât să ne uitam pe computer”, a declarat Naomi Walsh din cadrul Knowsley Safari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.