Acasă Robotică CREAREA UNEI MÂINI ROBOTIZATE INSPIRATE DE ȘOPÂRLELE GECKO

CREAREA UNEI MÂINI ROBOTIZATE INSPIRATE DE ȘOPÂRLELE GECKO

80
0
(c) farmHand/Standford University

Deși mâinile mecanice cu degete asemănătoare omului sunt mai adaptabile decât simplele cleme cu două capete regăsite pe roboții industriali, acestea au o forță limitată. În prezent, o mână robotică, echipată cu o piele lipicioasă de cauciuc și care este inspirată de picioarele șopârlelor gecko, a combinat caracteristicile ambelor sisteme: aceasta poate ridica delicat un strugure, dar și obiecte grele.

Picioarele șopârlelor gecko sunt acoperite de fire de păr minuscule, care se împart în șuvițe și mai mici, fiecare creând o atracție la nivel molecular față de materialul pe care se cațără animalul.

Anterior, Mark Cutkosky și colegii acestuia din cadrul Universității Stanford din California au creat mai multe materiale care imită felul în care piciorul unui gecko se lipește de suprafețele netede și pe care le-au folosit în cadrul unor roboți. Unii dintre aceștia sunt proiectați să se prindă de suprafața netedă a sateliților din spațiu.

În prezent, Cutkosky și echipa sa au îmbunătățit designul celui mai recent material inspirat de gecko și l-au aplicat pe o mână robotizată. Materialul distribuie uniform sarcina asociată obiectului manipulat, ceea ce împiedică desprinderea marginilor obiectului de mâna robotului. De asemenea, mâna este programată pentru a prinde obiectele într-un mod care maximizează zona de contact, folosindu-se mai degrabă degetele decât de vârfurile degetelor.

Mâna are patru degete, fiecare alimentat de două motoare și echipat cu senzori de forță și este capabilă să ridice și să manipuleze obiecte mult mai grele decât aceasta. În același timp, sistemul este capabil să efectueze și mișcări delicate, precum ridicarea ouălor dintr-o cutie fără a le sparge sau culegerea de struguri din vița de vie fără a-i strivi.

Cutkosky a declarat faptul că deși adezivul este inspirat de gecko, acesta a depășit în performanță mecanismul șopârlelor. „Dacă te atașezi de un obiect așa cum o fac șopârlele gecko, sacrifici o parte din performanța potențială. Picioarele lor nu au un mod optim de distribuție a sarcinii”, a relatat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.