Sunetele produse de roțile, articulațiile și motoarele roboților sunt, de obicei, nedorite, iar inginerii lucrează din greu pentru a le minimiza. Totuși, o echipă de cercetare a descoperit faptul că acestea pot fi utilizate ca parte a unui sistem de ecolocație pentru a ajuta la deplasarea acestora și la evitarea accidentelor.
Majoritatea roboților creează un tip de zgomot de fundal. În particular, dronele sunt extrem de zgomotoase. Jesper Rindom Jensen și colegii acestuia din cadrul Universității Aalborg din Danemarca au sugerat faptul că roboții pot profita de propriul zgomot produs pentru a detecta obstacole, precum pereți sau alți roboți, prin captarea sunetelor reflectate de aceștia.
Roboții folosesc adesea senzori cu infraroșu, cu ultrasunete sau laser pentru a detecta obiectele din apropiere. Totuși, analizarea sunetelor pentru identificarea obiectelor poate reduce greutatea, cerințele de putere, complexitatea și costurile implicate. Prin măsurarea timpului necesar pentru ca zgomotul produs de un robot să ajungă la o suprafață și să fie reflectat înapoi la un microfon, un computer poate detecta obstacolele aflate la o distanță de până la un metru.
Anterior, cercetătorii au creat un dispozitiv care se putea deplasa prin utilizarea unui difuzor pentru a transmite un sunet în jurul acestuia, la fel cum un liliac emite sunete ultrasonice în timpul ecolocației. Totuși, în prezent, în cadrul unor experimente realizate într-un laborator, ei au demonstrat faptul zgomotul de fond creat de mașină poate avea același efect.
Jensen a declarat faptul că abordarea ar putea reduce costul roboților și că mulți au deja un microfon încorporat care poate fi folosit.
„Un robot dotat cu un astfel de sistem putea fi utilizat într-un muzeu pentru a îndruma vizitatorii. Aceștia dispun de o serie de microfoane la bord pentru a capta discursurile oamenilor, așa că am putea folosi aceste microfoane în alte scopuri. Totuși, această abordare ar putea să nu funcționeze pentru toți roboții. Dacă am realiza un robot perfect silențios, atunci acesta tot ar trebui să creeze un fel de zgomot pentru a putea folosi sistemul propus de noi”, a relatat Jensen.