Acasă Robotică DEZVOLTAREA UNUI CREIER ARTIFICIAL UTILIZAT PENTRU GHIDAREA UNUI ROBOT

DEZVOLTAREA UNUI CREIER ARTIFICIAL UTILIZAT PENTRU GHIDAREA UNUI ROBOT

134
0
(c) New Scientist

Un „creier” sintetic, inspirat de insecte, poate ghida un câine robotizat folosind o cantitate de energie mai mică decât necesitau abordările convenționale.

Sistemul de control, construit de compania britanică Start-Opteran Technologies, imită modul de navigare al albinelor și al altor insecte. Acesta conține un cip și două camere, care au o vedere la un unghi de 360 de grade și care pot fi conectate la diverși roboți și drone.

„Sistemul de control cântărește doar 30 de grame și consumă o cantitate de energie mai mică de 3 wați. Greutatea acestuia reprezintă o fracțiune din masa majorității sistemelor de control utilizate în cadrul roboților. Algoritmii noștri au o viteză de execuție atât de mare și sunt atât de ușori încât îi putem integra în cipuri de mici dimensiuni”, a declarat David Rajan, directorul general al companiei Opteran.

Tehnologia companiei se bazează pe cercetările lui James Marshall din cadrul Universității din Sheffield, Marea Britanie, care este și liderul echipei de cercetare din cadrul companiei Opteran. Folosind o combinație de studii comportamentale și înregistrări ale activității neuronale, echipa sa a încercat să imite circuitele cerebrale pe care insectele le folosesc atunci când se deplasează.

„Software-ul este similar cu rețelele neuronale utilizate de inteligența artificială. Totuși, în loc să învețe cum să rezolve sarcinile prin analizarea unei baze de date, sistemul imită structurile creierului, responsabile de abilitățile de navigație ale insectelor”, a declarat Marshall.

În prezent, cercetătorii au demonstrat faptul că o pereche de algoritmi poate ghida un câine robot printr-un labirint de cutii de carton. Primul algoritm îmbină informațiile primite de la camere pentru a crea o vedere panoramică stabilizată, în timp ce al doilea imită modul în care insectele analizează fluxul optic pentru a estima viteza și a evita coliziunile.

De asemenea, cercetătorii din cadrul Opteran lucrează la dezvoltarea unor algoritmi care permit roboților să își cartografieze mediul și să ia decizii prin analizarea diferitelor obiective. Tehnologia companiei este testată de mai mulți clienți, inclusiv pentru operarea dronelor de livrare și pentru roboții de explorare minieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.