TehnoȘtiri

DEZVOLTAREA UNUI CALCULATOR CARE CONȚINE CRISTALE LICHIDE

(c) Karl Gaff/Science Photo Library

Ondulațiile și imperfecțiunile din cristalele lichide, precum cele utilizate în ecranele televizoarelor, ar putea fi folosite pentru a construi un nou tip de computer.

Žiga Kos din cadrul Universității din Ljubljana, Slovenia, și Jörn Dunkel din cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts au propus alternative pentru blocurile de bază ale computerelor, folosind așa-numitele cristale lichide nematice în locul componentelor electronice.

„Cristalele lichide constau din molecule în formă de tijă, care au o mișcare asemănătoare unui fluid, iar în cele nematice sunt moleculele care, în mare parte, sunt paralele între ele. În cazul dispozitivelor precum ecranele TV, moleculele care sunt orientate în direcția greșită trebuie să fie îndepărtate în timpul procesului de fabricație. Totuși, aceste defecte sunt esențiale pentru construirea unui computer cu cristale lichide”, a declarat Kos.

În cazul calculatoarelor obișnuite, informațiile sunt stocate sub forma unei serii de biți, adică versiuni electronice de 1 și 0. În ceea ce privește computerul cu cristale lichide al lui Kos și Dunkel, informațiile ar fi traduse într-o serie de orientări de defecte. Un defect al cristalelor lichide ar putea codifica o valoare diferită pentru fiecare grad diferit de dezaliniere cu alte molecule.

Ulterior, câmpurile electrice ar putea fi utilizate pentru a manipula moleculele cu scopul de a efectua calcule de bază, similar cu modul în care circuitele simple, denumite porți logice, funcționează într-un computer obișnuit. Calculele efectuate pe computerul propus ar apărea ca valuri care se răspândesc prin lichid.

Dunkel a declarat că, deoarece computerul cu cristale lichide nu ar folosi doar 0 și 1, ci și valori apropiate de 0 și 1, unele dintre calculele sale ar fi analoge cu modul în care funcționează computerele cuantice, care pot procesa în mod simultan mai multe informații decât computerele convenționale. „Deoarece tehnologia cu cristale lichide este destul de avansată, construirea unui computer nu ar trebui să dureze la fel de mult precum dezvoltarea unui calculator cuantic”, a adăugat Dunkel.

„Deși cristalele lichide sunt materiale familiare, noul studiu arată că ele ar putea fi folosite într-un mod foarte diferit, și anume pentru a imita computerele cuantice”, a declarat Thomas Machon din cadrul Universității Bristol din Regatul Unit.

Kos a declarat faptul că alți cercetători au mutat și asamblat deja cu succes defecte de cristale lichide în modele controlabile cu ajutorul câmpurilor electrice în cadrul unor experimente, așa că cea mai de bază tehnologie pentru începerea construirii unui computer nematic cu cristale lichide există deja.