TehnoȘtiri

RECOMANDAREA UNOR DIETE CU AJUTORUL INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

(c) Golubovy/Shutterstock

Un algoritm pe bază de inteligență artificială (IA), care analizează microbiomul persoanelor cu constipație cronică și recomandă diete personalizate, poate ameliora simptomele mai eficient decât tratamentul standard.

„Algoritmul ne oferă informații cu privire la bacteriile existente și care lipsesc din microbiomul persoanelor cu constipație cronică și recomandă dieteticienilor modificări ale dietei, care apoi traduc aceste date în sfaturi personalizate pentru pacient”, a declarat Varol Tunali din cadrul Spitalului Municipal Esrefpasa din Izmir, Turcia.

De obicei, constipația cronică este tratată folosind laxative care înmoaie materialul fecal sau stimulează mușchii intestinali pentru a intensifica mișcările intestinale. De asemenea, afecțiunea poate fi tratată prin injectarea de lichid în intestin prin rect, precum și prin modificări ale dietei, și anume prin consumul unei cantități mai mari de lichide și fibre.

Studiile anterioare sugerează că microbiomul unei persoane care suferă de constipație cronică diferă de cel al unei persoane sănătoase. Astfel, modificarea microbiomului ar putea oferi o soluție pe termen mai lung, și nu o ameliorare temporară a simptomelor.

Pentru a testa această idee, Tunali și colegii săi au folosit date din studiile anterioare pentru a antrena un algoritm IA să analizeze mostre de scaun. Acesta a căutat bacterii care indică microbiomul general al unei persoane și care pot fi legate de orice simptom de constipație cronică.

După aceea, cercetătorii au recrutat 25 de persoane cu două sau mai multe simptome de constipație cronică. Acestea au inclus depunerea de efort în timpul a mai mult de un sfert din defecații, scaunele dure și mai puțin de trei mișcări intestinale spontane pe săptămână.

Algoritmul a analizat o probă de scaun de la fiecare participant și a sugerat modificări ale dietei. După aceea, un dietetician a conceput o dietă personalizată pentru fiecare individ, pe care participanții au urmat-o timp de șase săptămâni.

Alte 20 de persoane cu constipație cronică au acționat ca grup de control, urmând un tratament standard timp de 10 săptămâni. Acesta a fost constat din administrarea de picosulfat de sodiu, care are un efect laxativ, și o recomandare de a consuma mai multe fibre și lichide.

După tratament, persoanele care au urmat o dietă personalizată au avut o creștere medie a mișcărilor intestinale complete săptămânale de 250%. Cei din grupul supus la un tratament standard au experimentat o creștere a mișcărilor intestinale complete săptămânale de doar 30%.

De asemenea, persoanele care au urmat o dietă personalizată au raportat o reducere semnificativă a disconfortului fizic și a „disconfortului social”, definit ca sentiment de anxietate sau jenă cauzat de starea lor.

În schimb, deși cei care au fost supuși la tratamentul standard au raportat faptul că au fost mai puțin stresați, supărați și iritați de starea lor, ei nu au avut alte îmbunătățiri.

Cu toate acestea, persoanele care au primit dietele personalizate au avut întâlniri săptămânale cu un dietetician pe parcursul celor șase săptămâni de tratament, în timp ce participanții care au primit tratamentul standard au primit doar o recomandare unică de a crește absorbția de lichide și fibre.

„Acest lucru sugerează că beneficiile dietei personalizate se pot datora programărilor regulate la un dietetician, care încurajează o mai bună aderență la un plan alimentar bogat în fibre și lichide”, a declarat Kevin Whelan din cadrul King’s College din Londra.