TehnoȘtiri

DEZVOLTAREA UNEI TEHNICI PENTRU REZOLVAREA CAZURILOR DE FRAUDĂ

(c) Cultura Creative RF/Alamy

O tehnică utilizată pentru a determina dacă o amprentă a apărut pe o bucată de hârtie înainte sau după ce textul a fost tipărit pe ea ar putea ajuta la rezolvarea cazurilor de fraudă. Abordarea folosește instrumente criminalistice standard și, prin urmare, ar putea fi ușor de utilizat.

„În criminalistică, „când” este adesea la fel de important ca „cine”. De exemplu, într-un anumit caz ar putea exista o situație în care cineva este suspectat că a falsificat un testament sau un contract prin imprimarea unui text peste cel original. Determinarea momentului în care amprenta cuiva a fost lăsată pe un document ar putea întări orice altă dovadă de falsificare”, a declarat Roberto King din cadrul Foster + Freeman, o companie de instrumente criminalistice cu sediul în Regatul Unit.

În prezent, King și colegii săi au creat o tehnică care poate fi utilizată pentru a realiza acest lucru. În cadrul noii metode este folosit un strat subțire de gelatină pentru a ridica amprenta. Materialul reacționează diferit dacă amprenta a fost lăsată pe hârtie înainte sau după imprimare.

Pentru a utiliza metoda, un tehnician plasează gelatina peste o amprentă care se suprapune cu un text imprimat. După aceea, gelatina este dezlipită și plasată într-o cutie de sticlă vidată și umplută cu vapori ai unei substanțe chimice denumite dinitrură de disulf. Acești vapori se leagă de crestele microscopice ale amprentei imprimate pe suprafața gelatinei, astfel încât, după câteva minute, amprenta este colorată cu un pigment albastru.

Echipa a testat acest proces pentru o amprentă digitală care avea text imprimat peste ea și alta care a fost făcută deasupra textului tipărit. În primul caz, gelatina atinge textul în loc de amprentă, astfel încât modelul dezvoltat la sfârșitul procesării este vizibil diferit. Așadar, la finalul procedurii, echipa a putut spune care a fost primul lucru tipărit (amprenta sau textul).

„Această abordare ar putea fi o alternativă mult mai simplă și mai ieftină față de ceea ce a fost propus anterior. Experimentele anterioare au implicat instrumente specializate, care ar putea să nu fie comune în laboratoarele de criminalistică”, a declarat Melanie Bailey din cadrul Universității din Surrey, Regatul Unit.

King a declarat faptul că examinatorii din Regatul Unit care ajung la locul crimei poartă, în mod obișnuit, dispozitive de ridicare a gelatinei și că restul procesului echipei sale nu ar necesita o pregătire suplimentară extinsă. În plus, noua tehnică poate fi combinată cu alte tehnici criminalistice, deoarece procesul de ridicare a gelatinei nu distruge amprenta.

Până în prezent, cercetătorii au testat doar combinații de amprente și cerneluri imprimate cu jet laser. Totuși, ei doresc să extindă metoda la alte tipuri de imprimare și să analizeze și scrisul cu pixuri, care este relevant în cazul fraudei de semnături și ștampile pentru pașapoarte eventual falsificate.