TehnoȘtiri

GESTURILE FĂCUTE CU MÂINILE POT ÎMBUNĂTĂȚI EXPERIENȚA APELURILOR VIDEO

(c) Josep Suria/Shutterstock

Utilizarea gesturilor făcute cu mâinile în timpul apelurilor video pare să îmbunătățească experiența oamenilor în cazul acestor tipuri de interacțiuni.

Paul Hills din cadrul Colegiului Universitar din Londra (UCL) a creat un set de gesturi după multe apeluri video efectuate în timpul pandemiei de COVID-19. „Acest proiect s-a născut din frustrarea mea față de întâlnirile online”, a declarat Hills, care lucrează pe funcția de consultant de management.

În cadrul întâlnirilor online, el a început să testeze în mod informal o serie de gesturi, inclusiv pe cele împrumutate din munca sa ca salvamar voluntar și ca mentor al unui grup de sprijinire al persoanelor cu dependențe.

Feedback-ul pozitiv inițial l-a determinat să facă echipă cu Daniel Richardson din cadrul UCL și cu alți colegi pentru a testa semnalele într-un mod mai formal.

Cercetătorii au organizat un studiu randomizat, care a implicat aproximativ 120 de studenți la psihologie din cadrul UCL și liderii lor de seminar. Acestora li s-au prezentat nouă gesturi, pe care le-au numit semnale de întâlnire video.

Acestea includ punerea mâinii peste inimă pentru a semnifica empatie, punerea degetului mare în sus sau în jos pentru a arăta acordul sau dezacordul și punerea mâinii pe cap pentru a sugera dorința de a pune o întrebare. „Ultimul dintre aceste semnale a fost împrumutat din filmele lui Laurel și Hardy”, a declarat Hills.

Jumătate dintre studenți au fost rugați să folosească acele semnale în timpul seminariilor desfășurate prin apel video. Cealaltă jumătate a acționat ca un grup de control și nu a folosit semnele în timpul întâlnirilor online. Participanții au raportat în sondajele ulterioare faptul că afilierea lor la grup s-a simțit mai puternică datorită utilizării gesturilor. Datele sugerează o probabilitate de 98% ca acest lucru să fi fost cauzat de gesturi și o probabilitate de 93% ca gesturile să contribuie la o experiență personală mai bună.

„Aceste semne au făcut conversațiile mai eficiente. Oamenii au simțit că își ating obiectivele mai rapid”, a declarat Richardson.

Cercetătorii au făcut un al doilea experiment, în care cei care nu erau studenți au fost plătiți pentru timpul lor și care a inclus și un al treilea grup ce folosea emoji-uri în loc de gesturi. Întâlnirile în care au fost folosite gesturile au avut un avantaj similar atât față de grupul de control, cât și față de grupul care a folosit emoji-uri.

Hills și Richardson consideră că gesturile sunt mai bune decât utilizarea emoji-urilor sau a cuvintelor tastate într-un chat text datorită rapidității cu care sunt efectuate. Totuși, ei recunosc că utilizarea gesturilor necesită ca participanții să-și dedice toată atenția în timpul apelurilor video și să nu încerce să facă multitasking, așa cum mulți oamenii fac.

În prezent, Hills organizează ateliere de întâlniri video pentru companii cu scopul de a învăța angajații să folosească tehnica gesturilor.

„Este interesant să vedem un studiu empiric în care se examinează eficacitatea gesturilor în acest tip de spațiu”, a declarat Matt Wood din cadrul Universității de Vest a Angliei din Bristol, Regatul Unit. El subliniază faptul că această comercializare a lucrării înseamnă că rezultatele trebuie tratate cu prudență. „Structura conversației în timpul videoconferințelor pare a fi importantă și, în aceste scopuri, această lucrare introduce un cadru potențial interesant. Cu toate acestea, utilizarea gesturilor nu este în mâinile niciunui cercetător sau a unei companii de marketing”, a adăugat Wood.