Transfuziile de sânge provenite de la rozătoare mai în vârstă declanșează rapid îmbătrânirea șoarecilor mai tineri. Această descoperire sugerează că îmbătrânirea celulară nu este doar un caz de uzură a corpului.
Există o ipoteză de lungă durată conform căreia conectarea chirurgicală a unui șoarece bătrân cu o rozătoare tânără determină un transfer de sânge care reduce vârsta animalului mai bătrân. În timp ce acest lucru aduce beneficii șoarecilor mai în vârstă, efectele asupra rozătoarelor donatoare tinere au fost mai puțin clare.
Pentru a afla mai multe informații în acest sens, Irina Conboy și colegii acesteia din cadrul Universității din California, Berkeley, au transfuzat sânge între șoareci tineri și bătrâni. Astfel, rozătoarele cu vârste de 3 luni au primit sânge de la animale care se apropiau de vârsta de 2 ani.
Două săptămâni mai târziu, șoarecii tineri au avut un număr crescut de celule senescente (celule din ficat, rinichi și mușchi care, deși sunt deteriorate și nu se mai divizează, nu mor). Aceste celule se acumulează în timpul procesului natural de îmbătrânire.
De asemenea, în urma testelor de rezistență s-a arătat faptul că șoarecii tineri au devenit mai slabi după ce au primit sângele rozătoarelor mai în vârstă.
„Senescența celulară este doar o parte a procesului de îmbătrânire. Acest studiu deschide noi orizonturi și ajută la explicarea motivului pentru care senoliticele (medicamentele care elimină celulele senescente din organism) testate până în prezent în cadrul studiilor clinice au avut mai puțin succes decât sperau oamenii”, a declarat Conboy.
Experimentul poate ajuta și cercetătorii care încearcă să abordeze problemele de sănătate asociate cu îmbătrânirea.
„Acesta este un studiu foarte interesant, care evidențiază un potențial tratament anti-îmbătrânire”, a declarat Roman Bauer din cadrul Universității din Surrey din Marea Britanie.
Bauer subliniază modul în care cercetările anterioare sugerează faptul că eliminarea celulelor senescente ale șoarecilor produce o întinerire a sângelui. „De asemenea, cercetarea demonstrează oportunitățile senoliticelor, adică a medicamentelor care elimină celulele senescente, pe care, în prezent, le investigăm și pentru utilizare în tratarea cancerului”, a adăugat el.