TehnoȘtiri

CREAREA UNEI BATERII DE UNICĂ FOLOSINȚĂ DIN HÂRTIE

(c) Alexandre Poulin

O baterie realizată din hârtie acoperită cu grafit și praf de zinc poate furniza energie pentru o gamă de dispozitive electronice minuscule de unică folosință, cu posibile utilizări în urmărirea livrărilor în timp real, monitorizarea mediului și chiar alimentarea unor senzori medicali ieftini. Bateriile sunt activate prin adăugarea unei picături de apă.

Gustav Nyström și colegii săi din cadrul Laboratoarelor Federale Elvețiene pentru Știința și Tehnologia Materialelor (EMPA) au luat o bandă dreptunghiulară de hârtie și au imprimat-o pe o parte cu o cerneală care îngloba fulgi de grafit și care avea rol de catod. Cercetătorii au imprimat cealaltă parte a hârtiei cu o cerneală pe bază de pulbere de zinc, care acționa ca și anod.

Deși banda de hârtie în sine este impregnată cu sare pentru a crea un electrolit, bateria începe să funcționeze abia după ce este adăugată o picătură de apă.

În cadrul experimentelor, cercetătorii au creat o baterie din două celule de hârtie și au alimentat cu succes un ceas cu alarmă și cu un afișaj LCD la o tensiune de 2,4 volți. Bateria a produs curent la doar 20 de secunde după ce au fost adăugate două picături de apă.

Aceasta a funcționat timp de o oră înainte ca puterea să scadă brusc, pe măsură ce hârtia s-a uscat în mod natural. După ce s-a adăugat încă o picătură de apă, bateria a mai rulat încă o oră. Cercetătorii au declarat faptul că proporția de zinc depusă pe hârtie va determina capacitatea bateriei și că aceasta poate fi reglată pentru diferite aplicații.

De asemenea, hârtia și zincul sunt biodegradabile, bateria putând fi reciclabilă prin procesele potrivite.

Nyström a declarat faptul că aceste tipuri de baterii ar putea alimenta dispozitive care urmăresc coletele în timp real, făcând lanțurile de aprovizionare mai eficiente sau pentru a ajuta la reciclarea ambalajelor alimentare prin furnizarea de energie către dispozitive care oferă informații precise cu privire la materialele utilizate în realizarea pachetului

„Cu o putere atât de scăzută, nu ar trebui să ne gândim la nicio aplicație de complexă. Totuși, am avut evoluții în ceea ce privește senzorii, care au început să consume din ce în ce mai puțină energie. Așadar, cu ajutorul acestor baterii, am putea efectua diverse sarcini utile”, a adăugat acesta.