TehnoȘtiri

SCĂDEREA DIVERSITĂȚII PLANTELOR DIN CAUZA DIMINUĂRII NUMĂRULUI DE POLENIZATORI

(c) Shutterstock/Gudrun Muenz

Scăderea populației de polenizatori ar putea să însemne că plantele ar putea deveni mai puțin diverse.

Populațiile de insecte sunt în declin în întreaga lume, inclusiv speciile polenizatoare, precum albinele și fluturii. În urma studiilor anterioare s-a sugerat faptul că această scădere a numărului de polenizatori va conduce la o diminuare a polenizării plantelor și, prin urmare, la producerea unui număr mai mic de semințe.

În plus, plantele concurează și pentru polenizatori și nu este clar cum acest declin al insectelor va afecta flora.

În prezent, Chris Johnson și colegii acestuia din cadrul Universității Washington din Seattle au înființat o serie de parcele de plante în Elveția pentru a investiga problema.

„Am vrut să manipulăm competiția plantelor în ceea ce privește polenizatorii pentru a descoperi modul în care acest fenomen afectează coexistența plantelor. Coexistența plantelor este importantă pentru că diversitatea plantelor scade dacă două plante nu pot exista una lângă cealaltă”, a declarat Johnson.

Echipa a înființat 80 de parcele egal distanțate, fiecare acoperind o suprafață de 2,25 metri pătrați. Grupul de cercetare a analizat în mod special cinci specii de plante, inclusiv maci, feniculi sălbatici și flori de colț. „Am ales aceste plante deoarece sunt flori anuale. Acest lucru a făcut urmărirea întregului ciclu de viață al plantelor mai ușoară”, a declarat Johnson.

În fiecare parcelă, echipa a plantat una dintre cele cinci specii la o densitate diferită. Această plantă a acționat ca un concurent pentru un grup de 10 plante, adică câte două din fiecare dintre cele cinci specii de plante.

„Am vrut să aflăm dacă o specie se poate menține atunci când numărul populației este mic și densitatea concurenților este mare”, a adăugat Johnson.

Totuși, echipa a vrut să vadă și ce s-ar întâmpla dacă plantele nu ar trebui să concureze deloc pentru polenizatori, așa că ecologiștii au polenizat manual cinci plante în fiecare parcelă, câte una din fiecare specie.

Acest lucru a implicat opt ​​persoane care au folosit o pensulă de două ori pe săptămână pentru a transfera polen la plante. „A fost nevoie de ore întregi de muncă în căldură”, a relatat Johnson.

Acest lucru a permis echipei să compare plantele care nu au avut de-a face cu competiția polenizatorilor cu plantele care au făcut-o și să observe care dintre acestea au produs semințe mai viabile la sfârșitul anului.

Folosind un model matematic și prin analizarea numărului de semințe viabile produse, echipa a stabilit faptul că competiția polenizatorilor a redus numărul de plante care ar putea coexista și, prin urmare, a redus diversitatea plantelor. „Acest lucru ar putea avea loc din mai multe motive. Polenizatorii pot favoriza plantele atractive sau o specie comună și pot ajuta acea plantă în detrimentul tuturor celorlalte”, a declarat Johnson.

„Autorii au descoperit faptul că polenizarea destabilizează coexistența. Deși rezultatele nu sunt surprinzătoare, în cadrul studiului a fost folosită o teorie combinată și o abordare empirică a datelor. Având în vedere scăderea populației polenizatorilor din întreaga lume, rezultatele sunt neliniștitoare,”, a declarat Berry Brosi din cadrul Universității din Washington.