TehnoȘtiri

CADENȚA LANSĂRILOR RACHETELOR COMPANIEI SPACEX

(c) Trevor Mahlmann

SpaceX a lansat două rachete Falcon 9 într-o singură săptămână. Primul propulsor a decolat în data de 15 iulie 2022 și a transportat aproape trei tone de provizii către Stația Spațială Internațională, inclusiv două costume spațiale noi. În cadrul celei de-a doua misiuni, care a avut loc în data de 17 iulie, a fost trimis pe orbită un lot de 53 de sateliți Starlink, care se adaugă la cele peste 2.500 de nave spațiale operaționale.

Lansările au atras relativ puțină atenție deoarece lansările Falcon 9 au devenit atât de banale. În anul 2022, compania SpaceX a lansat deja 31 de rachete, toate cu succes. Acest număr este egal cu cel al lansărilor din anul 2021, care, la acea vreme, devenise un record pentru companie.

Cu toate acestea, în anul 2022, SpaceX a dus cadența la un alt nivel. Compania a lansat o mulțime de sarcini utile, inclusiv sateliți Starlink, misiuni cu echipaj și cu marfă pentru NASA, misiuni pentru Departamentul de Apărare și sateliții comerciali. Astfel, în anul 2022, o rachetă Falcon 9 a fost lansată la fiecare 6,4 zile, iar masa totală ridicată pe orbita joasă a Pământului a fost de aproape 300.000 kg.

De asemenea, SpaceX a continuat să depășească limitele reutilizării. În ultima lună, compania a lansat 3 rachete pentru a 13-a oară. Oficialii companiei SpaceX au declarat faptul că au adunat suficiente date despre reutilizarea acestor prime etape, încât, deocamdată, nu pare să existe nicio problemă care să împiedice efectuarea mai multor misiuni.

Pentru a pune această cadență în perspectivă, principalului concurent al companiei SpaceX din SUA, United Launch Alliance, a lansat 31 de rachete din 19 martie 2017 și până în prezent. Asta înseamnă că ULA a lansat o rachetă 64 de zile.

Cu alte cuvinte, SpaceX are o cadență de 10 ori mai mare decât principalul competitor. Ambele companii au rate de succes de 100% în această perioadă.

Această competiție se va schimba în următorii ani. ULA va debuta în curând noua sa rachetă, denumită Vulcan, în prima jumătate a anului 2023. Cu un manifest lung de lansare, care include atât clienți instituționali, cât și Proiectul Amazon Kuiper, cadența companiei ar trebui să crească semnificativ. Pe măsură ce ULA își extinde operațiunile și capacitățile de producție ale rachetei Vulcan, acest lucru ar putea avea loc la mijlocul anilor 2020.

SpaceX face progrese și în ceea ce privește noua generație de rachete Starship. Această rachetă super-grea va începe probabil o serie de zboruri de test în sudul Texasului în următoarele șase luni. Cu toate acestea, SpaceX își desfășoară operațiunile pentru lansările operaționale ale rachetei Starship și a propulsorului Super Heavy în Florida În acest scop, compania a stivuit mai multe segmente ale unui turn de lansare orbital în site-ul Complexului de Lansare 39-A de la Centrul Spațial Kennedy.

Reprezentanții companiei SpaceX nu au oferit informații cu privire la împărțirea activităților de lansare a navelor între Florida și Texasul de Sud. Cu toate acestea, este din ce în ce mai probabil ca firma să efectueze zboruri de testare experimentale ale rachetei Starship în Texas și să se mute în Florida numai după ce inginerii vor avea încredere în performanța vehiculului.