TehnoȘtiri

DESCOPERIREA UNEI NOI CAUZE A INFERTILITĂȚII MASCULINE

(c) CNRI / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Conform unui mic studiu de laborator, o serie de bule ale membranei celulare regăsite în spermă ar putea ajuta la explicarea unor cazuri de infertilitate.

În Marea Britanie, un sfert din cazurile de infertilitate nu au o cauză evidentă, ceea ce duce la un diagnostic de „infertilitate inexplicabilă”.

„Acesta este un grup dificil de tratat”, a declarat Hadis Gholipour din cadrul Universității de Științe Medicale din Iran în timpul unei conferințe a Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie, care a avut loc în data de 5 iulie, la Milano, Italia.

Sperma conține o serie de bule minuscule de membrană celulară umplute cu lichid, denumite exozomi, care sunt eliberate dintr-o serie de tipuri de celule aflate ale sistemului reproducător masculin. Acestea pot fuziona cu celulele spermatozoizilor pentru a furniza molecule care ajută la îmbunătățirea calității spermei.

Anterior, s-a constatat faptul că exozomii regăsiți în materialul seminal al persoanelor cu probleme de fertilitate erau diferiți de exozomii celor care nu au astfel de probleme. În prezent, Gholipour și colegii ei au oferit primele indicii ale faptului că exozomii din sperma celor cu infertilitate inexplicabilă pot face ca mucoasa uterului să devină mai puțin receptivă la implantarea embrionului.

Cercetătorii au colectat exozomi din probe de material seminal recoltat de la 10 bărbați care aveau infertilitate inexplicabilă și de la 10 donatori de spermă fără probleme de fertilitate. După aceea, oamenii de știință au extras țesut endometrial (care căptușește uterul) de la șase femei, au adăugat exozomi în celulele endometriale și au incubat țesutul timp de 24 de ore.

„Exozomii incubați se leagă de celulele endometriale și pot fi regăsiți în interiorul acestora. Odată ce sunt în interiorul celulelor, exozomii pot furniza diverse semnale”, a declarat Gholipour.

Cercetătorii au analizat celulele endometriale pentru a determina activitatea genelor cunoscute pentru amplificarea receptivității uterului la implantarea embrionului. Ei au descoperit faptul că exozomii prelevați de la bărbații cu infertilitate inexplicabilă au declanșat un model diferit de activitate genetică în celulele endometriale. Gholipour și colegii ei speculează că acest lucru ar putea face mucoasa uterului mai puțin receptivă la implantarea embrionului.

Cu toate acestea, vor fi necesare studii mai ample pentru a confirma aceste rezultate preliminare. De asemenea, vor trebui să fie stabilite diferențele exacte dintre cele două seturi de exozomi.

„Cu toate acestea, înțelegerea posibilelor cauze ale infertilității inexplicabile ar putea ajuta la identificarea de noi strategii de tratament”, a declarat Gholipour.