TehnoȘtiri

AMELIORAREA DURERII CU AJUTORUL UNUI IMPLANT ELECTRONIC FLEXIBIL

(c) NORTHWESTERN UNIVERSITY

Un implant electronic flexibil ar putea ușura procesul de gestionare a durerii.

Creat din materiale care se dizolvă în organism, dispozitivul înconjoară nervii cu ajutorul unui lichid de răcire care se evaporă. „Atunci când a fost implantat pe un grup de șobolani, dispozitivul a blocat transmiterea semnalelor de durere către creier”, a declarat bioinginerul John Rogers și colegii săi din cadrul Universității Northwestern din Evanston.

Deși este departe de a fi gata pentru utilizare pe oameni, o versiune viitoare ar putea permite „pacienților să intensifice sau să reducă ameliorarea durerii în orice moment”, a declarat Rogers.

Cercetătorii știau deja că temperaturile scăzute pot amorți nervii din organism. Cu toate acestea, imitarea acestui fenomen cu un implant electronic nu este ușoară. Nervii sunt fragili, așa că oamenii de știință au nevoie de ceva care să se înfășoare foarte delicat în jurul țesuturilor. De asemenea, un implant ideal ar trebui să poată fi absorbit de organism, astfel încât medicii să nu fie nevoiți să-l îndepărteze.

Fabricat din materiale solubile în apă, dispozitivul echipei are o manșetă moale, care se înfășoară în jurul unui nerv ca hârtia igienică pe o rolă. Atunci când lichidul de răcire care este pompat prin canale se evaporă, procesul atrage căldură din nervul subiacent. Un senzor de temperatură îi ajută pe oamenii de știință să atingă punctul ideal: o temperatură suficient de mică pentru a bloca durerea, dar suficient de mare pentru a nu deteriora nervul.

Cercetătorii au înfășurat implantul în jurul unui nerv de șobolan și au testat modul în care animalul a răspuns atunci când i s-a apăsat pe una din labe. Atunci când implantul a fost activat, oamenii de știință au putut aplica de aproximativ șapte ori mai multă presiune decât în mod normal înainte ca animalele să-și tragă labele. „Acesta este un semn că simțurile șobolanilor erau diminuate”, a declarat Rogers.

El este de părere că dispozitivul ar putea fi folosit pentru a trata durerea după o intervenție chirurgicală, dar nu și durerea cronică. Dispozitivul de răcire se conectează la o sursă de alimentare exterioară, iar cercetătorii pot controla nivelul de calmare a durerii prin ajustarea debitului lichidului. „Un astfel de sistem ar putea oferi o ușurare direcționată fără dezavantajele medicamentelor pentru durere, precum opioidele”, a declarat Rogers.

În prezent, cercetătorii vor să determine perioada de timp în care pot aplica efectul de răcire fără a deteriora țesuturile. În cadrul experimentelor, cea mai lungă perioadă în care nervii șobolanilor a fost răciți a fost de aproximativ 15 minute.

„Dacă urmărim tratarea durerii, atunci răcirea ar trebui să continue pentru o perioadă mult mai lungă de timp. Cu toate acestea, dispozitivul este o dovadă interesantă a conceptului”, a declarat Seward Rutkove, un fiziolog din cadrul Școlii Medicale Harvard, care nu a fost implicat în studiu.