TehnoȘtiri

CEL MAI MARE PROIECT DE CAPTARE A CARBONULUI DIN REGATUL UNIT VA TRANSFORMA CO2 ÎN BICARBONAT DE SODIU

(c) Tata Chemicals Europe

Cel mai mare proiect de captare a carbonului din Regatul Unit a fost deschis în data de 24 iunie 2022. În cadrul acestuia, dioxidul de carbon este folosit pentru a produce bicarbonat de sodiu pentru aparatele de dializă, tablete farmaceutice și bicarbonat de sodiu.

Captarea și stocarea carbonului (CCS) este considerată de consilierii Regatului Unit în domeniul schimbărilor climatice ca fiind o tehnologie „esențială” pentru atingerea emisiilor nete zero, dar a avut o istorie neplăcută, mai multe proiecte majore fiind anulate.

Noua fabrică Tata Chemicals Europe (TCE) din Northwich, în nord-vestul Angliei, este în prezent pe cale să capteze aproximativ 36.000 de tone de CO2 pe an. În cele din urmă, această cantitate va crește la 40.000 de tone, aproximativ 11% din emisiile instalației și de peste 100 de ori cantitatea captată de principalele centrale electrice, de către firma de energie Drax.

Martin Ashcroft din cadrul TCE susține că proiectul demonstrativ de 16,7 milioane de lire sterline, ajutat de un grant guvernamental în valoare de 4,2 milioane de lire sterline, arată că net zero nu înseamnă externalizarea producției în străinătate. „Ceea ce nu putem avea este decarbonizarea efectivă a Regatului Unit prin dezindustrializare”, spune el.

CO2 este captat dintr-o centrală electrică pe gaz din instalație și nu este stocat, ci purificat și transformat în CO2 lichefiat pentru a obține biocarbonat de sodiu. „În mod eficient, facem propria noastră materie primă”, spune Ashcroft. TCE și-a cumpărat anterior cea mai mare parte din CO2 de la două dintre cele mai mari fabrici de îngrășăminte din Regatul Unit, dintre care una va fi închisă.

Compania a fost îngrijorată de faptul că CO2 captat din gazele de ardere nu ar fi suficient de bun pentru industria farmaceutică, dar bicarbonatul de sodiu produs cu instalația respectivă s-a dovedit a fi corespunzător pentru a fi utilizat în hemodializă pentru persoanele cu boli de rinichi și ca ingredient în tabletele pentru controlul pH-ului. O parte din produs, cunoscut sub numele de bicarbonat de sodiu, este vândut și industriei alimentare.

Stuart Haszeldine din cadul Universității din Edinburgh, Marea Britanie, apreciază proiectul, susținând că a observat că o similitudine cu o fabrică de cărbune din India care utilizează CO2 pentru a produce bicarbonat de sodiu. Cu toate acestea, spune el, deoarece nu există o stocare permanentă a CO2 în Northwich, acesta este în cele din urmă eliberat în atmosferă. „Aceasta este o scădere a emisiilor, nu o îndepărtare permanentă și durabilă a carbonului fosil eliberat din arderea gazului metan”, spune Stuart.

Ashcroft are în vedere un al doilea proiect de captare a carbonului, fie la instalație, fie la o fabrică de sare din apropiere și susține că este vital ca guvernul Regatului Unit să investească în două „clustere CCS” pe care le-a susținut pentru construirea în nord-vestul și nord-estul Angliei.